Експерт: Нормално е да се вдига цената на тока

08:31, 12 юни 19 / Политика 25 1237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поредното увеличение на цената на тока не е изолирано явление само в България, наблюдава се както в Европа, така и по света. Това коментира за БГНЕС експертът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков, който участва в дискусия Цена „Задължение към обществото“ и пазарни прогнози.

„До голяма степен увеличение на цената е нормално да има. Големият въпрос е доколко увеличението в България е продиктувано от международни фактори – като цени на квоти за вредни емисии, на петрола и доколко от местни особености, които изкривяват пазарните отношения“, смята Стайков.

Граждани и Манолова към КЕВР: Не увеличавайте цената на тока

Подобна теза, че международното положение във Венецуела и Ирак повишават цената на електроенергията изказа председателят на КЕВР Иван Иванов. Със сигурност цената на електроенергията е проблем за индустрията. На всичкото отгоре бизнесът страда и от непрекъснатото увеличение на цените на квотите за емисии.

Трябва да се намери комплексно решение, което не зависи само от регулатора, но и от правителството и парламента. За съжаление тези решения, ако ги има, или са много бавни, или твърде малки като ефект. Би трябвало да се работи по енергично в тази посока“.

За задълбочаващите се проблеми в индустрията беше съобщено със специална нота до КЕВР. В писмото се казва, че поредният скок на цената на тока обрича много предприятия на фалит. Индустриалците направиха конкретни препоръки и мерки.

ТЕЦ-овете и НЕК не са съгласни с предложенията на КЕВР

Лъч светлина бизнесът вижда в бъдещото разширение на „Турски поток“ през България. Като по краткосрочно решение Стайков вижда в подобряване на конкурентоспособността, която става основно чрез диверсификация.

„За съжаление тази мярка е лош пример как държавата бави тези процеси. Ако си спомняте решението за изграждане на междусистемни газови връзки със съседните ни страни беше прието през 2009 година. 10 години по-късно нямаме нещо сериозно постигнато в тази насока, което означава, че дори да има добра идея, случва се много бавно. Проблемът не е в липсата на идеи, а в тяхното изпълнение, до каква степен се създава конкуренция или е просто проформа“, констатира още експертът.

От 1 юли цената на тока от юли ще се увеличи в рамките на инфлацията – около 3,5%, стана ясно след проведени обществени обсъждания с трите електроразпределителни компании ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про. В своите заявления до регулатора от ЧЕЗ бяха поискали скок на енергията с 3,46%, ЕВН – 3,59%, Енерго Про – 3,38%.

Председателят на КЕВР е категоричен, че увеличението ще е в рамките на годишната инфлация около 3% “Ако искаме да удовлетворим всички условия на трите ЕРП-та, цената на тока би следвало да скочи с 50 – 60%, а КЕВР това няма да го допусне”, заяви още Иванов.

Освен цената на тока, очаква се увеличение на парното и топлата вода КЕВР предлага средно увеличение с 4,5%. Най-голямо увеличение на цените се очаква в Разград - 17,53%, Габрово - 12,53%, в София - 4,3%. Намаление на цената се планира единствено за сливенската топлофикация. Окончателно решение ще се вземе в края на юни отново след обществено обсъждане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама