ТЕЦ-овете и НЕК не са съгласни с предложенията на КЕВР

12:56, 04 юни 19 25 1657 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-високи цени на тока и парното от 1 юли обсъди днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Регулаторът предвижда цената на тока да се увеличи в рамките на инфлацията – около 3,5%. Миналата седмица от там съобщиха и средно поскъпване с 4,5% при парното и топлата вода.

По време на изслушването на топлофикациите направи впечатление, че ТЕЦ-овете с най-високи цени Разград - 17% и Габрово с над 12% не присъстваха, но тези присъстващите изразиха несъгласие с почти всички заключения на регулатора. Като се започне от орязване на планове им за ремонти и се стигне до цените за купуване на въглеродни емисии.

Токът поскъпва с около 3,5% от 1-ви юли

"Имаме няколко възражения. Първото е срещу намалените ни разходи за ремонт. На второ място са намалените емисии за количества въглероден окис и респективно намалените разходи за закупуване на тези емисии и не на последно място е новата цена за достъп, която трябва да заплащаме", каза Радослав Михайлов, изпълнителен директор на "Топлофикация - Враца, предаде БНТ.

"Разходите за ремонт на предприятието са намалени наполовина. Мисля, че на практика, обосновката, която сме дали по пера за необходимите ремонти, без които дружеството няма да може да осигури производство през зимните месеци са дадени в нашето становище - мисля, че трябва да се вземат предвид", заяви от своя страна Кремен Георгиев, изпълнителен директор "Топлофикация" - София.

Недоволни имаше и във втората част на откритото заседание на КЕВР, в което бяха обсъдени цените на електроенергията. От АЕЦ "Козлодуй" заявиха, че не могат да изпълнят исканите от тях доставки за бита, както за регулирания пазар. От НЕК заявиха, че цените, които КЕВР е определил, са изключително ниски и не са съгласни с тях.

"С така подготвения доклад АЕЦ "Козлодуй" е технически невъзможно да изпълни заявките на обществения доставчик, да изпълни ангажимента си към по делото "БЕХ - Електрисити" и същевременно да осигури енергия и за свободния пазар", каза Мартин Тафров, ръководител управление АЕЦ "Козлодуй".

"За пореден път се прави една псевдсоциална програма, защото при тези цени на електроенергия за населението не знам кой печели, защото според мен няма печелещи, а всички са губещи", заяви Петър Илиев, изп. директор на НЕК.

Председателят на КЕВР Иван Иванов отговори на искането за по-високи цени на електроенергията, че ако той го изпълни, тогава цената на тока трябва да нарасне между 50 до 60% - нещо, което КЕВР няма да допусне. Иванов заяви още, че си е изпълнил обещанията, а именно цената на тока да бъде в рамките на инфлацията.

В петък предстои обществено обсъждане на новите цени на тока и на парното, когато и гражданските организации ще се включат в дискусията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама