Граждани и Манолова към КЕВР: Не увеличавайте цената на тока

13:42, 07 юни 19 / Политика 25 1588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Необосновано е увеличението на цената на тока и парното и нечестно спрямо българските граждани. Това каза омбудсманът Мая Манолова, която участва в второто обществено обсъждане в КЕРВ през тази седмица. Този път в заседанието участват граждани, предаде БГНЕС.

Новите цени предвиждат увеличение на електроенергията с малко над 3,5%, а за топлоснабдяването - с малко над 4.5%. 

Токът поскъпва с около 3,5% от 1-ви юли

Общественият защитник заяви, че продължава да се наблюдава порочната закономерност - при регистрирано намаление на цената на природния газ, цената на парното и на топлата вода да не се променят, а дори да се вижда увеличение.

"Това увеличение на цената на електроенергията е абсолютно необосновано. То е нечестно. На фона на намаляващите цени на суровините то е наистина необяснимо. Предстои намаляване цената на природния газ. Такова е искането на „Булгаргаз“ - вярно, с 10 ст - под 1%, но така или иначе цената на природния газ ще бъде намалена, а цената на топлото ще бъде повишена", отбеляза Манолова.

ТЕЦ-овете и НЕК не са съгласни с предложенията на КЕВР

Манолова е недоволна, че регулаторът не е поканил гражданите и сдруженията, когато се води обсъждане с трите електроразпределителни компании.

По време на общественото обсъждане пред сградата на регулатора се събраха няколко пенсионери на протест срещу политиката на КЕВР и с викове срещу председателя Иван Иванов.

Част от протестиращите бяха поканени да се качат и да участват в общественото обсъждане. Те призоваха членовете на КЕВР да не повишават нито цената на тока, нито цената на парното поне в рамките на половин година. През това време да се проверят всички енергийни и топлофикационни дружества дали те не допускат злоупотреби при фактурирането на услугите.

Гражданските организации и отделни протестиращи настояха да се променят общите условия за получаване на топлинна енергия, да се премине към индивидуални договори с топлофикационните дружества, да отпаднат топлинните счетоводители. Всички ТЕЦ-ове да бъдат подложени на засилени проверки от страна на КЕВР дали не надписват фактурите, настояват още те.

"При милион и половина под ръба на бедност и, кажи-речи, още толкова на ръба - да се тръгва към нов ценови шок е гавра с българските потребители. Така че нашето предложение е да не се повишава цената на парното - в никакъв случай", каза Емил Георгиев, изп. секретар на Федерацията на потребителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама