Каква е тайната на популярността на „Игра на тронове“?

09:20, 15 май 19 / Любопитно 25 379 Topnovini
1
2
3
4

Германски учени установиха на какво се дължи популярността на сериала „Игра на тронове“, чийто осми и последен сезон започна миналия месец, писа австрийския в. „Курир“.

Последният епизод на “Игра на тронове” стана най-туитваният в ТВ историята

Според Клаус-Петер Х. Ернст от Франкфуртския университет за приложни науки един от факторите за това е, че сериалът удовлетворява традиционни потребности на хората, като например наличието на приятели и чувството на съпричастност към колектив.

Експертът посочва, че чувството на принадлежност има основно значение.

„Развиването на подобно чувство спомага да се отъждествиш с отделни персонажи от сериала. Зрителите гледат на тях като на близки хора и съпреживяват техните истории. В „Игра на тронове“ всеки може да намери за себе си персонаж, с когото да се отъждестви“, отбелязва Ернст.

Според него зрителите се асоциират с герой от сериала, когато могат да направят паралел със собствения си живот.

„Например човек, който играе в собственото си семейство ролята на аутсайдер, може да се отъждестви с образа на Тирион Ланистър. Понякога хората се виждат като персонажи, на които биха искали да приличат или на герои, в които виждат пример за подражание“, коментира още експертът.

Той допълва, че друг важен фактор е и човешкото любопитство, което в случая с „Игра на тронове“ не се губи толкова бързо, както при други сериали. „Напрежението, което изчезва при други формати, тук се запазва“, подчертава Ернст. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани