Бойко Борисов първи ще приветства папа Франциск с добре дошъл в България

16:00, 03 май 19 / Политика 25 1144 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов ще посрещне Негово Светейшество папа Франциск на летище София на 5-ти май, съобщават от правителствената пресслужба. Светият отец пристига у нас на апостолическо пътуване, което ще продължи до 7-ми май като ще посети градовете София и Раковски.

Папа Франциск приветства българите преди посещението си у нас

Българският премиер ще приветства с добре дошъл Негово светейшество, веднага щом стъпи на наша земя. Двамата ще проведат среща като във фокуса й ще бъдат установените отношения и диалог между България и Светия престол и желанието те да продължат да се развиват, за да може с общи усилия да се допринася за изграждането на по-хуманен свят, в защита на слабите и уязвимите, както и за отстояването на християнските ценности и норми.

Мотото на апостолическото пътуване на Светия отец е „Мир на земята“, което е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII или т.нар. български папа – Анджело Ронкали. Това показва желанието на папа Франциск посещението му у нас да бъде под знака на мира, да поздрави и благослови всички българи, да отправи своите послания за мир и благоденствие по света от нашите земи.

МВР се подготвя за „извънредни ситуации“ при посещението на папа Франциск

„Признателни сме за избора и високата чест призивът „Мир на земята“ да бъде отправен от България - страна с хилядолетна история и традиции на мирно съжителство между различни религии, етноси и народи“, заяви Бойко Борисов в навечерието на апостолическото пътуване на папа Франциск.

Главата на Римокатолическата църква идва по покана на държавните власти. Такава беше отправена от премиера Бойко Борисов по време на посещението му във Ватикана на 25ти май 2018 г. Тогава българският премиер и Светия отец проведоха среща на четири очи, след която министър-председателят връчи официална покана на папа Франциск. В нея бе отбелязано, че в България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания.

„Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство, ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него – за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа“, беше акцентирано в поканата на премиера Борисов до папа Франциск. В този дух и по инициатива на българското правителство, поклонническата аудиенция на българската делегация при папа Франциск по повод 24-ти май през миналата година за първи път беше осъществена съвместно с делегацията на Република Северна Македония.

След София папа Франциск ще посети Скопие. Апостолическото му пътуване до България и Северна Македония е 29-ото, откакто е избран за глава на Римокатолическата църква.

В София Светия отец пристига с папска свита от 35 души, в която са включени най-висшите представители на Светия Престол, както и близо 70 журналисти от световни медии, които традиционно отразяват апостолическите пътувания на папата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама