Борисов: Врабче да мине над Черно море - радарите го засичат

13:17, 02 май 19 / Политика 25 1423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Имаме 100% контрол над акваторията на Черно море. Врабче да мине, радарите го засичат. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на организираната от МВР и Фондация „Ханс Зайдел“ кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“. На нея присъства и премиерът на Бавария Маркус Зьодер, който е на официална визита у нас, предаде БГНЕС.

Борисов: На първо място в Европа сме по задържани каналджии

За да онагледи добрата охрана, която страната ни осъществява на черноморската си граница, Борисов даде пример със задържаните там над 200 килограма кокаин и 300 килограма хероин от българските гранични служби преди седмица. В изказването си българският премиер подчерта обаче, че България има проблеми по границата си с Гърция, защото там няма заграждения, а е дълга над 800 километра и се охранява трудно, защото е планинска.

Борисов бе категоричен, че страната ни е приложила трите мерки, които гарантират сигурност на външните за ЕС граници – волята на правителствата да се справят с този проблем, споразуменията с трети страни (Турция – б. р.) и помощта, която оказва Европейския съюз.

Премиерът на Бавария: Подкрепяме България за Шенген

Освен важната роля на възпрепятстващото съоръжение на българо-турската граница, Борисов припомни, че само първите три месеца на тази година има осъдени за каналджийство 30 души, а за миналата година – 130. „Едновременно с охраната на външната граница, правораздавателните институции работят добре и бързо по тази тема“, отчете премиерът. „На ниво координация между службите сме изключително добре в момента“, допълни още той.

От своя страна баварският премиер Зьодер подчерта, че ЕС трябва да признае огромният принос на България за защитата на външните му граници. „Трябва да се отчете това, което прави България, защото тя го финансира сама. Тя трябва да получи по-голямо финансиране от Брюксел“, каза още той. Според него с действията си страната ни показва, че е „сигурен и надежден“ партньор в Европа.

Премиерът обърна внимание и на работата на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex).

„Frontex е важен, но като контролен, наблюдаващ и оказващ помощ орган. Недай си Боже при масирана вълна, тогава да има възможност с хора и техника допълнително да се намеси. Считам, че ресурсът, който се определя за 10 000 полицаи, милиарди евро да отидат, е ненужно висок и то във време на криза. С много по-малко пари и с политическа воля на всяко едно правителство могат да се справят държавите-членки“, смята Борисов.

Той изрази разтревоженост и за т. нар. „поход на надеждата“, който се организира в бежанските лагери в Турция. По думите му над 30 000 души се готвят да тръгнат по Балканския път, по който през Гърция, Македония, Сърбия и Хърватия да стигнат до Австрия и Германия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама