Новата пенсионна формула вече няма да ощетява никого

09:45, 19 апр 19 / Политика 25 1619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите одобриха на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с начина за определяне на индивидуалния коефициент във формулата за изчисляване на пенсиите.

Бисер Петков: Новата методика за пенсиите беше направена за стабилността на системата

От 1-ви януари тази година влязоха в сила нови правила, според които в осигурителния доход, от който се изчисляват пенсиите за трудова дейност, не се включва осигурителният доход за период от три последователни, избрани от лицето години от последните 15 години осигурителен стаж до 1-ви януари 1997 г., както и осигурителният доход за периода 1997 г.- 1999 г., което беше възможно до края на 2018 г.

Бисер Петков: Няма хаос в изчисляването на пенсиите

Все още обаче при много хора, които се пенсионират в момента, преобладаващият осигурителен стаж и съответния осигурителен доход са придобити преди 2000 г. Част от тях в този период са получавали високи заплати, върху които реално са били осигурявани, а впоследствие, поради различни причини, включително и за да могат да натрупат необходимия осигурителен стаж за пенсиониране, са приемали по-нископлатена работа. Така прилагането на новите разпоредби за изчисляването на пенсиите с начална дата след 31-ви декември 2018 г. е по-неблагоприятно за тях.

НОИ ще пресмята пенсиите и по новите, и по старите правила

Така се стигна до настоящите промени, които дават възможност на тези хора да избират размера на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по „старата“ методика, приложима за пенсиите, отпуснати с начална дата преди 1-ви януари 2019 г., което цели са гарантира справедливост при упражняване на техните осигурителни права.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама