Бисер Петков: Няма хаос в изчисляването на пенсиите

19:00, 27 мар 19 / Политика 25 1064 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Не мисля, че има хаос за пенсиите", заяви пред БНТ социалният министър Бисер Петков. Той обясни какви са промените във формулата за изчисляване на пенсиите за бъдещите пенсионери.

"Бъдещите пенсионери и особено тези, на които предстои пенсиониране през 2019 г., трябва да знаят, че от 1-ви януари тзи година са в сила промени, съгласно които формулата за изчисляване на пенсиите е по нов начин, като се взема периода от 2000 г. до годината на пенсиониране", каза Петков.

Министърът заяви, че днес в НС е внесен законопроект и предстои обсъждане по предложените промени.

"Ние внесохме законопроект в НС, според който при заявяване за пенсия, бъдещите пенсионери да имат право да поискат пенсията да бъде изчислена по стария ред, действал до 2018 г. - тоест при тях ще може да участва коефициент с три избрани години от последните 15 преди 1997 г.", обясни той.

Новите пенсии ще растат, категоричен е министър Петков.

Социалният министър коментира и противоречията относно новия Закон за хора с увреждания и правилникът, който трябва да влезе в сила от 1 април.

"Социалните партньори не харесаха Закона за хората с увреждания, а правилникът няма как да излезе извън неговата рамка. Ние се съобразихме с критиката на работодателите за предоставяне на данни за преизчисляване на квотите. Съобразихме се с възражението на синдикатите, че се дописва законът, така че има чуваемост. Правилникът днес беше гласуван и приет от МС, и предстои да се прилага от 1-ви април", каза Петков.

"Ако говорим за политическа криза, мисля че тя е овладяна, нямам притеснения за работата на кабинета", каза в заключение министър Петков по повод трусовете в най-голямата управляваща партия през последните дни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама