Бисер Петков: Няма хаос в изчисляването на пенсиите

19:00, 27 мар 19 / Политика 25 388 Topnovini
1

"Не мисля, че има хаос за пенсиите", заяви пред БНТ социалният министър Бисер Петков. Той обясни какви са промените във формулата за изчисляване на пенсиите за бъдещите пенсионери.

"Бъдещите пенсионери и особено тези, на които предстои пенсиониране през 2019 г., трябва да знаят, че от 1-ви януари тзи година са в сила промени, съгласно които формулата за изчисляване на пенсиите е по нов начин, като се взема периода от 2000 г. до годината на пенсиониране", каза Петков.

Министърът заяви, че днес в НС е внесен законопроект и предстои обсъждане по предложените промени.

"Ние внесохме законопроект в НС, според който при заявяване за пенсия, бъдещите пенсионери да имат право да поискат пенсията да бъде изчислена по стария ред, действал до 2018 г. - тоест при тях ще може да участва коефициент с три избрани години от последните 15 преди 1997 г.", обясни той.

Новите пенсии ще растат, категоричен е министър Петков.

Социалният министър коментира и противоречията относно новия Закон за хора с увреждания и правилникът, който трябва да влезе в сила от 1 април.

"Социалните партньори не харесаха Закона за хората с увреждания, а правилникът няма как да излезе извън неговата рамка. Ние се съобразихме с критиката на работодателите за предоставяне на данни за преизчисляване на квотите. Съобразихме се с възражението на синдикатите, че се дописва законът, така че има чуваемост. Правилникът днес беше гласуван и приет от МС, и предстои да се прилага от 1-ви април", каза Петков.

"Ако говорим за политическа криза, мисля че тя е овладяна, нямам притеснения за работата на кабинета", каза в заключение министър Петков по повод трусовете в най-голямата управляваща партия през последните дни.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани