Колко кофеин е препоръчително да приемаме дневно?

10:30, 18 апр 19 / Здраве 25 443 Topnovini
1

Възрастните хора не трябва да консумират повече от четири чашки кафе еспресо дневно, за да не изтощят нервната си система, съветват руски учени.

Не е препоръчителна дневна консумация, надвишаваща 100-150 милиграма кофеин, твърди Антонина Стародубова от Здравната комисия към Московската община. А това е съдържанието на четири чашки еспресо. Ако това количество се надвиши, съществува опасност от изтощаване на нервната система, повишена възбудимост, обезводняване, нарушаване на съня, безпокойство и други нежелателни последствия.

В една чашка експресо се съдържат обикновено около 80 грама кофеин, а в турското – до 200 милиграма при повечето сортове. При робустата количеството кофеин е най-голямо - до 325 милиграма.

Безопасният дневен прием на кофеин зависи от печенето на зърната, сорта на кафето и начина му на приготвяне. Ако не се злоупотребява с тази напитка, можем да се насладим на нейния вкус и да получим от нея добро количество полезни витаминиантиоксиданти и минерални вещества. Най-полезното кафе е с малко захар плюс малко количество нискомаслено мляко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани