Оказва се, че бащата на американската кавалерия, е жена

16:40, 07 апр 19 / Любопитно 25 1316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Роденият в Полша генерал, за когото се твърди, че е спасил живота на Джордж Вашингтон през войната, продължила от 1775 до 1783 г. срещу британците, е бил известен с прозвището Бащата на американската кавалерия. Той отишъл в Америка доброволно, за да се сражава и бил известен с изключителната си смелост на бойното поле, както и с това, че бил много уединена личност. С него трудно се е разговаряло. Той не е засвидетелствал интерес към жените или към пиенето.

Изследователи направиха първо откритието относно пола на Пуласки преди 20 години, когато бяха ексхумирани тленните му останки, погребани в Савана, Джорджия, като за целта беше демонтиран монумент, издигнат чест на генерала.

Чарлз Мърбс, антрополог в университета на щата Аризона, е проучил косите заедно с Карън Бърнс, която е съдебен лекар. Двамата учени много щателно изследвали скелета един след друг и стигнали до едно и също заключение, а именно, че "той не може да бъде по-женски от това", разказва Мърбс. Но по онова време въпреки че са отрили и костите на роднина от женски пол на Пуласки, учените не са разполагали с техники за ДНК анализ, за да докажат категорично, че костите, които са изследвали, са действително на Пуласки.

Миналата година трима изследователи от университета на щата Аризона са се захванали отново със случая, направили са съответните анализи, установили са съответствие между митохондриалната ДНК на двамата Пуласки от миналото и на праплеменицата на генерала и са стигнали до извода, който ще бъде представен в документалната продукция.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама