БЛС: Подкрепяме медицинските сестри, но времето за протести не е сега

12:10, 27 мар 19 / Общество 25 288 Topnovini
1

Искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас. Това се казва в изявление до медиите на Българския лекарски съюз, в което съсловната организация изразява своята подкрепа за протеста.

"Времето за протести не е сега, а когато се гласуват бюджетите на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. Проблемът със заплащането на здравните работници в България е голям и той се задълбочава, но решаването му не може да стане чрез протести", е позицията на БЛС.

От там подчертават, че трябва да се има предвид, че лекари започват със стартова заплата под 1000 лева. Още повече от години работещите в РЗИ в страната получават заплащане, близко до минималната работна заплата - "унизително ниско заплащане, което е сравнимо с труда на нискоквалифицирани и без образование хора", се казва в изявлението.

БЛС е против създаването на допълнително напрежение в екипите по места, което неминуемо ще се стане ако една медицинска сестра започне да получава по-голямо възнаграждение от това на началник отделение. "Очакваме съвместната методика за справедливо формиране на заплатите, която предстои да се изготви от протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно с експертите на Министерство на здравеопазването", казват от организацията.

"Общото между различните специалисти, членове на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), е, че всички те изпълняват назначения на лекар и той е този, който носи отговорността за лечението и всички действия спрямо пациента. Разширявайки кръга на хора, които имат самостоятелни практики, това означава, че трябва да се поемат отговорности. Според БЛС ако специалистите по здравни грижи изпълнят заканите за ефективни протести, това ще доведе до нагнетяване на напрежението в сектора и до противопоставяне на отделните звена в лечебните заведения. Тези дни многократно беше казано, че съединението прави силата. Заявената готовност за ефективни протести обаче ще ощети най-вече пациентите", се казва в изявлението на БЛС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 139 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.