Манолова: Ще стоя до медицинските сестри, докато изпълнят исканията им

17:36, 21 мар 19 25 892 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Ще стоя до медицинските специалисти, докато бъдат изпълнени справедливите им искания", заяви омбудсманът Мая Манолова на протеста на медицинските специалисти пред Министерството на здравеопазването, цитирана в съобщение на пресцентъра на омбудсмана.

По думите й проблемите на съсловието са трупани с години, но е дошло времето за тяхното разрешаване, защото положението на професионалистите по здравни грижи е станало нетърпимо.

Медицинските сестри излязоха на втори национален протест

"Отговорността е пред цялото общество, пред тези, които управляват държавата и няма как медицинските специалисти да бъдат заблудени или излъгани, това, което искат е абсолютно справедливо и трябва да им бъде дадено", е посочила Манолова.

Вчера, заедно с протестиращите, тя се е срещнала с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, където е начертан план за решаване на проблемите, но това, с което според нея трябва да се започне незабавно, е изготвянето на методика за формиране на възнагражденията на медицинските специалисти.

"Би следвало ръководството на здравното министерство да разбере, че имаме нужда от тези специалисти, трябва да ги задържим в България и трябва да се направи всичко възможно техните искания да бъдат удовлетворени", е отбелязала Манолова. Трудът им е подценен, заплащането им е унизително, смята тя.

"Изразих публична позиция на възмущение и осъждане на натиска, който се осъществява върху медицинските специалисти, които протестират. Смятам, че това са срамни действия, излагащи за ръководители на болници и представители на местни власти, които си позволяват да натискат хората да не протестират", е отбелязала още Манолова.

По-рано през деня общественият защитник подкрепи и националния протест на медицинските сестри в Кюстендил.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама