Медицинските сестри излязоха на втори национален протест

17:06, 21 мар 19 25 1232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Професионалистите по здравни грижи излязоха на втори национален протест. Преди минути те блокираха площада до църквата "Света Неделя", където е Министерството на здравеопазването.

Те искат по-високи заплати и промени в Закона за съсловните организации. До недоволството се стигна въпреки, уверенията на здравния министър, че голяма част от 30 милиона лева, които кабинетът отпусна извънредно на областни и общински болници ще отидат за увеличение на възнагражденията.

В София протестът започна около 15 часа. Недоволните се събраха пред здравното министерство и се заканиха да разпънат палатка. Заявиха, че ако не получат увеличение на заплатите обмислят ефективни протести, което означава, че ще спират работа. Организаторите се заканиха да протестират всеки ден.

„Не ни прокуждайте от Родината! Искаме да останем и работим ТУК!”, гласи един от плакатите, издигнат пред сградата на МЗ в центъра на София, където се провежда националния протест на медицинските специалисти.

„Господа депутати, спрете агонията на Българското здравеопазване”, пише на друг плакат. Има и надпис: „Системата убива и нас!”.

Засега не искаме оставката на г-н Ананиев, напротив искаме той да работи”, каза Мая Илиева, представител на инициативния комитет на специалистите по здравни грижи, които протестират.

Тя посочи днес, че протестът продължава, защото това, което вчера чули от министъра е само гола статистика, без предлагане на решения, без да бъдат удовлетворени исканията им. „Единственото нещо, за което се разбрахме е да направим една методика за разпределение на работна заплата, която както се оказва дори и да я направим, те няма как да изпълнят, тъй като пари няма”, заяви тя. 

Протести има в над 40 града на страната. С медицински специалисти от Кюстендил се срещна омбудсманът Мая Манолова, която ги подкрепи и заяви, че ще бъде с тях докато исканията им не бъдат изпълнени.

В Кюстендил те се включиха националния протест, с искане за по-достойни условия на труд и заплащане. Исканията на протестиращите медицински сестри, акушерки и лаборанти са възнагражденията за всички специалисти по здравни грижи да бъдат равни поне две минимални работни заплати, регламентирани правила за допълнителните възнаграждения и допълнително заплащане за положен нощен труд.

Според националния омбудсман Мая Манолова проблемите са трупани във времето и трябва да бъдат решени. Тя посочи, че вчера е била заедно с представители на протестиращите, при министъра на здравеопазването, където е начертан план за решаването на проблемите.

''Това, с което ще се започне незабавно е изготвянето на правила на методика на формиране за възнагражденията на медицинските специалисти.Това, за което те настояват, е да има минимална стартова заплата, така или иначе трябва да бъдат променени медицинските стандарти, клиничните пътеки, в които да се остойности сестринския труд'', каза Мая Манолова.

Омбудсманът Мая Манолова заяви още ,че трудът на медицинските сестри е подценен, а заплащането унизително.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама