На изборите - СДС и ГЕРБ срещу БСП и "Демократична България"

20:19, 21 мар 19 / Политика 25 744 Topnovini

Александър Владимиров, журналист и телевизионен водещ анализира пред ФАКТОР.бг формиращите се предизборни коалиции:

Темата с имотите и въобще личното пространство на големите политици винаги е била много интересна за масите. Хищните акули в редиците на БСП, подушили кръв и възможност да захапят политическите си опонентите от ГЕРБ, веднага грабнаха уж на готово (за това – малко по-надолу) темата и обиколиха студиата на медиите да разтръбят каква е новата корупционна афера на властта и на първите хора в ГЕРБ. 

В опита си отново да използват скандална тема от публичното пространство като оръжие, с което да стрелят по ГЕРБ, БСП май пак ще се прострелят в крака.

Дали от политическа неопитност на ръководство на социалистическата партия или просто толкова си могат, но БСП отново подхващат тема, която за часове почна да им гърми в лицето. Няколко часа след като скочиха да атакуват Цветан Цветанов за това, че е заменил две свои жилища и е доплатил 100 000 лв, за  едно жилище в същия квартал, се появи информацията, за далеч по-скандалните сделки на депутати и хора, в голямата си  част – ръководители на партията столетница. Корнелия Нинова, Елена Йончева, Кирил Добрев, Валери Жаблянов, Жельо Бойчев са само част от хората в БСП, които в годините, в които БСП са били на власт, са купили множество имоти на скандално ниски цени. Отделно от апартаментите Кирил Добрев декларира дялове във фирма „Пирин Ват“. Това е дружеството - собственик на ВЕЦ „Топлика“. Кирил Добрев  един от съсобствениците заедно с бизнесмените Ангел Дерменджиев и Ангел Гераксиев. Управител и акционер в дружеството бе Еленко Божков, назначен тези дни от президента Румен Радев в неговия Стратегически съвет.

Всички тези хора, днес първо станаха и говориха колко незаконна е сделката на Цветан Цветанов. Няколко часа по-късно, след като стана ясно колко тежко компрометирани са самите те по същата тема, смениха версията на „може и да се окаже законно, но не е морално“. 

 

Моралната цена на всяко свое действие политиците плащат на избори, а такива предстоят и след тях ще съдим кое хората са приели за морално и кое не. Но тук, щом подемаме темата с морала, ще си позволя да питам: А морално ли е представящата се за първа дама да си купува рокли и облекла за по 15 000 лв? И понеже знам отговора, продължаваме към по-важните въпроси: 

От къде всъщност тръгна цялата тема?! От разследване на Свободна Европа и антикорупционния фонд – организации, финансирани от „Америка за България“ и свързани пряко с „Да, България“ на Христо Иванов и ДСБ (на не знам кой, защото там вождовете станаха много, но няма индианци, ако перифразираме популярната реплика). Макар и да звучи иронично, с пари от Америка се удря лично по безспорно най-изявения про-американски политик в България. И в тази ситуация наблюдаваме нещо много странно. Тезите и интересите на либералната част от извънпарламентарната десница доста съвпадат с тезите и целите на БСП. А организациите, свързани със същата тази част от десницата, правят скандала публичен в деня, след като цялата страна започна да се забавлява с разтърсващите вътрешни скандали в БСП и много удобно се измести фокусът отново върху ГЕРБ, по напълно НЕполитическа тема.

Защо и как съвпаднаха тези неща – оставям всеки сам да преценява. Но на мен този ход и все по-явното мобилизиране на ДСБ и "Да, България" в един хор с БСП много ми прилича на отговор на това, че другата част от десницата – консервативната СДС, реши да се събере с ГЕРБ на предстоящите евроизбори.

 

 

Оригинална публикация

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!