"24 часа": СДС на преговори с ГЕРБ за място в листата

07:37, 19 мар 19 / Политика 25 1283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

СДС ще преговаря с ГЕРБ за общо явяване на европейските избори през май, пише "24 часа". На същите преговори сините са готови и с ДСБ и ДБГ.

Това написа лидерът на СДС Румен Христов в отговор до председателя на ЕНП Жозеф Дол, който миналата седмица призова сестринските партии - членки на европейската десница, да излязат в общ фронт на евровота, за да не изтече нито глас към популистите. ДСБ пък незабавно отхвърли апела му за единение, като посочи, че е изключено през май партията, оглавявана от ген. Атанас Атанасов, да се яви заедно с управляващите от ГЕРБ.

Лидерът на парламентарната група Цветан Цветанов напомни тези дни, че ГЕРБ вече е имала прецедент да вкарва представители на партньорски партии в Европейския парламент (ЕП), визирайки изборите през 2017 г. Тогава тя прати в Страсбург Петя Ставрева от партията на Мозер. Според запознати сега ГЕРБ може да даде 6-ата позиция в евролистата си на СДС.

С най-голям шанс да я заеме според източниците на “24 часа” е първият ни преговарящ с ЕС Владимир Кисьов. Той е бивш зам. външен министър и експредседател на Столичния общински съвет. 

В сряда ще се срещна с Бойко Борисов и с Цветан Цветанов, обяви Христов.

“Като опитен и мъдър европейски лидер вие много точно сте уловили опасностите пред нашия общ дом. Всеки европеец, който милее за нашия континент, с притеснение и надежда очаква изборите за ЕП. СДС е партията, която направи най-много за влизането ни в НАТО и ЕС, за пазарната икономика, отпадането на визите.

Тя проправи пътя на България към Европа. И затова не можем да допуснем всичко, за което сме се борили и работили, да бъде застрашено”, написа Христов до Дол.

Лидерът на СДС посочи, че партиите - членки на ЕНП, са най-силните защитници на интеграционните процеси и най-яростните противници на антиевропейските тенденции. “Няма да допуснем евроскептиците, крайнолевите, крайнодесните и популистите да я опорочат”, увери Христов. И се зарече, че СДС има мисия на предстоящите избори - нужен е всеки глас, който запазва водещата роля на ЕНП в Европа.

Писмото на Дол е разгледано “с голямо уважение” на заседание на Националния съвет на СДС на 15 март. Всички членове били решени да дадат отпор на популистките партии и движения. В името на това СДС ще положи всички усилия броят на депутатите от България в ЕНП да бъде колкото се може повече, обещаха сините на шефа на ЕНП.

Разговорите на ръководството им с “Демократична България” (коалицията на “Да, България!”, ДСБ и Зелените) са започнали още през октомври, но не са напреднали въобще, разказаха членове на Националния съвет пред “24 часа”. На заседанието в събота били прочетени писмата между Румен Христов, от една страна, и Христо Иванов и Атанас Атанасов, от друга. Последните двама били инициатори на разговорите със СДС, но пет месеца след старта им все тупали топката.

Според последните социологически проучвания сините имат електорална тежест колкото “Демократична България”. Въпреки това от ДБ отхвърлили предложението им за вътрешни избори за листата. И им дали да разберат, че могат да разчитат на 4-о място - след кандидатите на “Да, България!”, ДСБ и Зелените.

Което било обидно за СДС, още повече, че през февруари на форум на ДСБ 70% от участниците поискали единни действия без каквито и да било условия с партията - майка. Атанасов и Иванов обаче пратили на Христов 23 условия за коалиция. Сред тях - ликвидирането на КПКОНПИ и специализираните съд и прокуратура в настоящия им вид, защото са с репресивен характер, призив за избирането на Лаура Кьовеши за европейски прокурор, закриването на Българската банка за развитие и други.

На заседанието на НС на СДС делегатите били шокирани от писмо на Иванов и Атанасов от 14 март, в което се казвало, че сега възможността за коалиция с ГЕРБ не стои, но в бъдеще такава не е изключена. “Готвят нов трик - първо подлъгване на избирателите с крайна опозиционност, после евентуално събиране с ГЕРБ, което ще е пагубно за дясното. Нека сме с открити карти - нашите врагове и днес, и утре са БСП и ДПС”, скочили сините делегати в събота. И се възмутили, че Атанасов пренебрегнал СДС заради “Да, България!” и либералния дух, като така предал и Иван Костов, който създал ДСБ като консервативна дясна партия.

Вижте цялата статия тук

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама