Политическа аутопсия на БСП (мнения и коментари)

12:05, 18 мар 19 / Политика 25 1441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

,,Изборът на Елена Йончева за водач на листата на БСП и отхвърлянето на Сергей Станишев като такъв е поредното отлюспване в социалистическата партия и е израз на пълзящата болшевизация."

Така бившият лидер на социалистите Михаил Миков определи процесите, които текат в партията и които достигнаха своята кулминация вчера на Пленума на БСП при участието си в Нова телевизия.

Миков остро разкритикува поведението и отношението на ръководството на партията, заявявайки, че той не желае да бъде представител на БСП в нито една листа, докато това ръководство владее партията.

Припомняме, през 2016 г. Миков загуби надпреварата за председател на БСП в състезание с Корнелия Нинова.

Опозицията на Нинова иска промяна в устава

Михаил Миков обясни, че от няколко месеца има явна тенденция за натиск за отстраняването на Станишев и в момента дори има вариант, при който Станишев да не бъде изобщо в листата на БСП. Това е разбрал самият Миков от думите на Корнелия Нинова в края на Пленума, а и е "ясно, че е нежелан, от няколко месеца".

,,Кому беше необходимо това - да сблъскваме двама души", се пита Миков, според когото Елена Йончева има своите лични качества, но тя е била използвана от ръководството на партията.

БСП на кръстопът, Станишев срещу Йончева

,,Не казвам, че Елена няма качества и не може да бъде достоен представител в ЕП", заяви Миков, но допълни, че изборът й е разчистване сметки и "натриване носа" на Станишев.

,,Отсъства политическото, всичко е лично", разкритикува Миков.

Според него в момента един от важните въпроси какви са отношенията между БСП и ПЕС, където и членството на БСП е "формално" и има сериозни противоречия. Заявката на и за Елена Йончева е тя да се занимава с вътрешни проблеми, въпреки че е представител в Европейския парламент.

Коментар по нажежената до червено тема от състоялия се вчера пленум не пропусна да даде и бившият кореспондент на Радио "Свободна Европа" в Ню Йорк Константин Мишев: ”БСП за пореден път показа, че няма нищо общо със социалистическите или социалдемократическите партии в Европа. БСП е нацистка партия. Какви са национал социалистическите работнически партии в нашето съвремие? 


Според него добрата новина е, че тази партия вече не екзекутира бившите си лидери. „Голям напредък, все пак! Но да поставиш в подобно унизително положение ръководител на Партията на европейските социалисти не е по-различен манталитет. Е...не го убиват с примка или куршум, а го разрушават морално."

Най-дързък в критиката си беше журналистът и политически ПР експерт Нидал Алгафари, който разтълкува хода на социалистическата партия като скриване зад безпартийни фигури като Радев и Йончева под диктовката на Москва.

"На предишните избори столетницата се скри зад човек, който не е член на партията. На предстоящите избори БСП пак ще стори същото. Водачката на листата им не е член на партията...Радев и Йончева политат на немощните крила на дългогодишните членове на партията, но всячески странят от партийната книжка? Срамно ли е? Грозно ли е? Нелицеприятно ли е да си член на БСП"? 

,,С нетърпение чакам да видя подредбата на цялата им листа и основно на онези, които ще бъдат в зоната на избираемите. Дали пък там няма да се наместят и такива, които силно викаха преди години "Който не скача е червен" или "Червени боклуци"?", казва още Нидал Алгафари. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама