Три неща, които можем да научим от еко-проект

09:08, 10 окт 18 25 674 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на годината ТОПНОВИНИ разказва в поредица материали за проекта "ИНТЕГРИРАНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В ДНЕВНИЯ РЕД НА ОБЩНОСТИТЕ".

Повече информация за проекта можете да откриете на официалната му фейсбуук страница.

Днес представяме три от нещата, които можем да научим от проекта:

 

1. ЗЕМЕДЕЛИЕ СРЕЩУ ПРИРОДА

За разлика от много места, където екипът на проекта е работил, в Каварна и Шабла съществува почти пълно припокриване на статистическите данни за икономическото развитие и реалната оценка, получена при интервютата. Всички респонденти, без изключение, посочват селското стопанство, риболова и аквакултурите и туризма като движеща сила в развитието на общините. 

Земеделието се посочва като най-пряко засегнато - както от регулациите на защитените зони, така и от интересите на големите външни инвеститори, свързани с развитие на туризъм и енергия от ВЕИ. Природните паркове и резервати „изяждат“ от земеделската земя или пречат на разрастването на съществуващите земеделски стопанства. Същото на практика правят и големите ветрогенераторни полета, разположени на територията на изследваните общини. Респондентите посочват, че загубата на обработваема земя е основният проблем, пред който са изправени, и пряк виновник за генерирането на безработица в региона. 

Повече можете да откриете в материала по темата

 

2. ПАТКИ СРЕЩУ ПЕРКИ

От над 10 години на територията на Северното черноморие се води тиха (а на моменти и доста шумна) война между инвеститори и представители на екологични организации, иронично наричани от местните жители „перки“ и „патки“, заради типичните за района ветрогенератори и мигриращи птици. Доколкото местната общност не симпатизира еднакво и на двете страни в конфликта, почти никой от респондентите не говори за надмощие на определени интереси. Почти всички коментари бяха свързани с губещата позиция, в която е поставена местната общност, в следствие на загуба на основните присъщи икономически дейности и липсата на нови алтернативи, породени от промяната. 

Трябва да отбележим, че местната общност няма интереси или пристрастия в конфликта между еколози и инвеститори и всички проблеми, които той поражда, се явяват привнесени. При все това опитите да бъдат ангажирани местните хора с едната или другата кауза текат непрекъснато и последователно.

Повече можете да откриете в материала ни от май

 

3. ЩО Е ТО "АМОРАЛЕН ФАМИЛИЗЪМ"?

Затрудненията при практикуването на интегрирано публично поведение произтичат преди всичко от объркване около границите на политическата роля. В основата на това объркване стоят заложени в културата на зависимост допускания за природата на социалната власт – от една страна, от овластените се очаква да бъдат обгрижваща и патронираща агенция (неизживяната носталгия по патерналистичната държава), от друга страна, винаги съществува подозрението, че властта се взима, за да бъде злоупотребено с нея (размитата граница между публично и частно е характеристика на културите без либерална традиция). В резултат по пародоксален начин групата копнее за морално лидерство и същевременно го саботира, като отрича възможността социалната власт да бъде упражнявана по етичен начин. (В политическата антропология този феномен е известен като “аморален фамилизъм” и е описан от Eduard Banfield в класическата му книга “The Moral Basis of a Backward Society”). В подобна среда скритите послания, които общността изпраща към своите членове, излъчени в роли на социална власт, са крайно противоречиви и объркващи и поставят на голямо изпитание моралния интегритет на публичните фигури.

Повече можете да откриете в специалната ни статия в две части

 

През годината ТОПНОВИНИ представи почти всичко около проекта "ИНТЕГРИРАНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В ДНЕВНИЯ РЕД НА ОБЩНОСТИТЕ". Материалите по темата можете да откриете с етикет "Пазим нашата природа" или чрез хиперлинковете и търсачката на сайта.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама