Как се прилагат екологичните стандарти от местните общности? (трета част)

08:59, 08 сеп 18 25 628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на годината ТОПНОВИНИ разказва в поредица материали за проекта "ИНТЕГРИРАНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В ДНЕВНИЯ РЕД НА ОБЩНОСТИТЕ".

Част от проекта са поредица от семинари, в които се провеждат редица обучения за формиране на лидерски качества и успешна комуникация за налагане на еко политики.

В заключителната поредица по темата ще представим индикаторите за проследяване и мониторинг на прилагането на екологичните стандарти в местните общности.

Повече информация за проекта можете да откриете на официалната му фейсбуук страница.

(продължение от миналата седмица)

 

Индикаторът за оценка на въздействие на политиките за опазване на околната среда върху представители на местните общности и общността като цяло също отчита и проследява качествени показатели, а именно - оценката за въздейстието, което оказват политиките и конкретните проекти не само върху отделните респонденти, но и върху цялата общност.

Политиките за опазване на околната среда влияят не само върху основни компоненти на качеството на живот (състоянието на въздух, вода, почви, отпадъци, биологично разнообразие), но засягат пряко или косвено цялата съвкупност от компоненти, които формират качеството на живот в общността. Възможните въздейтвия могат да бъдат както положителни, така и отрицателни, а влиянието на политиките се разпростира върху доходите, пазара на труда, физическото и психично здраве, образованието и социалния живот. 

По време на проучвателния период на проекта стана ясно, че тези взаимодействия са слабо изучени от авторите на екологичните политики. Непознаването на контекста, в комбинация с ниската информираност на местните общности, е основна причина за възникване на кризисни ситуации, често водещи до блокиране на процеса на прилгане на политиките или до необходимост от кризисна интервенция, която понякога променя същността на заложената политика.

Заинтересованите организации трябва да имат предвид, че веднъж създадено негативно отношение често рефлектира върху новите политики в сектора и дори върху политики от други сектори, още преди да има каквото и да е реално влияние върху местната общност. От тази гледна точка е изключително важно да бъдат проучени и отразени нагласите на обществеността и да бъдат овладяни разрушителните процеси, ако съществуват такива.

 

(следва продължение)

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама