Как се прилагат екологичните стандарти от местните общности? (втора част)

09:29, 02 сеп 18 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на годината ТОПНОВИНИ разказва в поредица материали за проекта "ИНТЕГРИРАНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В ДНЕВНИЯ РЕД НА ОБЩНОСТИТЕ".

Част от проекта са поредица от семинари, в които се провеждат редица обучения за формиране на лидерски качества и успешна комуникация за налагане на еко политики.

В заключителната поредица по темата ще представим индикаторите за проследяване и мониторинг на прилагането на екологичните стандарти в местните общности.

Повече информация за проекта можете да откриете на официалната му фейсбуук страница.

(продължение от вчера)

Индикаторът за оценка на информираността на местните общности относно политиките за опазване на околната среда отчита и проследява качествени показатели – субективна оценка за информираност, източници на информация и доверие в източниците на информация. За целите на измеримостта и обработката на данните, на тези показатели се приписват количествени измерения. 

Информираността е ключов фактор за успешното прилагане на политики във всички сектори на обществения живот. Ниското ниво или липсата на информираност е базова предпоставка за възникване на кризи и се явява основен фактор за провала на множество добри политики. За целите на настоящия проект е особено важно заинтересованите от успешното прилагане на политиките организации да са запознати с нивото на информираност на общността – както относно секторните политики, така и относно конкретните проекти, свързани с тези политики, които се осъществяват на територията на съответната община. 

Видът на източниците на информация са вторият важен показател, който ще бъде отчетен и мониториран през индикатора и е директно свързан с достоверността на информацията. Използването на ненадеждни източници създава възможности за изкривяване на информацията и користна интеретация в полза на трети страни. 

Ще бъде отчетено и мониторирано и доверието във възможните източници на информация, които се ползват от членовете на общността. За реализиране на целите на политиките е от съществено значение източниците на информация на организациите, отговорни за тяхното прилагане, да бъде достатъчно достоверна, за да се сведе до минимум необходимостта от търсене на алтернативни източници.

Достъпността и изчерпателността на информацията относно провежданите политики също ще бъде отчетена в индикатора. Информация, изнесена на труднодостъпни информационни средства и/или поднесена на неразбираем език неминуемо насочва търсещите към алтернативни източници, които често подават подвеждаща или невярна информация. Същият ефект има и липсата на съществена част от необходимата за общността информация.

 

(следва продължение)

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама