Как се прилагат екологичните стандарти от местните общности?

09:20, 01 сеп 18 25 609 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на годината ТОПНОВИНИ разказва в поредица материали за проекта "ИНТЕГРИРАНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В ДНЕВНИЯ РЕД НА ОБЩНОСТИТЕ".

Част от проекта са поредица от семинари, в които се провеждат редица обучения за формиране на лидерски качества и успешна комуникация за налагане на еко политики.

В заключителната поредица по темата ще представим индикаторите за проследяване и мониторинг на прилагането на екологичните стандарти в местните общности.

Повече информация за проекта можете да откриете на официалната му фейсбуук страница.

 

Резултатите от теренните проучвания в рамките на този проект категорично изведоха на преден план два типа проблеми: свързани с информацията, до която имат достъп местните общности; свързани с комуникационните канали, предвидени да бъдат използвани за справяне с негативни последсвтия, възникнали в следствие на прилагане на политиките по опазване на околната среда. 

Анализът на резултатите също така показа, че тези проблеми не са общовалидни, а са строго специфични за отделните географски региони и населени места. В общините по Северното Черноморие основният дисбаланс идва от липсата на информационни канали или на изкривяването на информацията в следствие на целенасочени действия на заинтересовани страни. Обратно, в проучените общини на територията на Южното Черноморие, респондентите демонстрират висока степен на информираност, както и използване на голямо разнообразие от информационни канали за получаване на достоверна информация. В този случай основните проблеми са резултат от липса на комуникация и предварителна оценка на въздействието, което политиките за опзване на околната среда биха имали върху общностите.

Различните проблеми изискват различен подход за решаването им и от тази гледна точка проучването на спецификата на региона (общността) се явява ключов момент при изграждането на стратегия за успешни политики. Качествените теренни изследвания от типа action research в случая са най-добрият вариант за получаване на необходимата информация, но те не винаги са осъществими с оглед продължителния времеви обхват, необходимостта от квалифицирани изследователи и големият финансов ресурс, който изискват. Това налага използване на по-достъпен и универсален инструмент за оценка и проследяване на основни показатели, на базата на който да бъдат формирани информационни кампании и/или комуникационни стратегии в различните общини. 

Индикаторите са инструмент, който е изключително подходящ не само за оценка на изходната ситуация в таргетираните общности, но и за проследяване на резултатите от мерките, предприети от заинтересованите страни за подобряване на въздействието на политиките за опазване на околната среда. За целите на този проект основните показатели, подлежащи на мониториране, са информираността на местните общности относно въпросните политики и влиянието, което те оказват върху хората. 

(следва продължение)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама