Медведев: За „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранции от Еврокомисията

17:15, 04 мар 19 / Политика 25 1506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради. Това каза министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев след среща с премиера Бойко Борисов.

Медведев уточни, че България и Русия продължават сътрудничеството в областта на енергетиката, въпреки проблемите, които имаше с проекта „Южен поток“. „И отчитаме опита, който придобихме покрай този проект. Но за по-нататъшни конкретни стъпки с „Турски поток“ ще можем да говорим, когато ни бъдат дадени гаранции от ЕК за това, че в бъдеще този проект няма да има прегради. Надявам се българските ни колеги разбират това и да работят по въпроса“, посочи той.

Руският премиер коментира и проекта АЕЦ „Белене“. „Ние сме готови да разгледаме участието си в централата. Нашата компания „Росатом“ има голям опит в участие в подобни проекти. И искам да кажа, че изтребители винаги ще има. Важно е да има електроцентрали, за да дойде газ“, коментира Медведев.

Той обясни, че България и Русия водят преговори и по отношение на хуманитарната сфера. „Ние сме на мнение, че трябва да разширяваме контактите в образованието, науката и изкуството. Над 80 руски града имат побратимени връзки с българските общини и това е добра база за развитие на хуманитарните връзки. Страните ни имат сходни възгледи за много неща. Миналата година отбелязахме 180 години от Руско-турската война и тази година ще празнуваме 140 години от установяване на дипломатическите отношения между Русия и България. А ако потърсим още назад в историята, ще намерим още такива възпоменателни дати. Руснаците с удоволствие прекарват отпуската си в България и ние се радваме на туристите от България“, заяви Медведев.

От своя страна Борисов изтъкна, че България ще участва в газопреноса, защото "това ни се полага".

След срещата бяха подписани четири споразумения между двете страни.

Парафирани бяха Програма за съвместни действия в областта на туризма за периода 2019-2021 г.; План за консултация между Министерствата на външните работи на България и Русия за 2019 г.; Протокол за изменение на договора между България и Русия за социална сигурност от 27 февруари 2009 г. и Протокол за изменение на споразумението между министъра на труда и социалната политика на България и Министерството на здравеопазването и социалното развитие на Русия за прилагане на договора за социална сигурност от 27 февруари 2009 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама