Борисов към Медведев: България ще участва в газопреноса, защото ни се полага

16:40, 04 мар 19 / Политика 25 1741 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"България ще участва в газопреноса, защото това ни се полага", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на "четири очи" с руския му колега Дмитрий Медведев в Министерски съвет. С тази среща започна официалното посещение на премиера на Руската федерация у нас.

По думите му при спиране на транзита за Турция нашите тръби ще останат празни и е нормално България да търси доставчици, които да използват инфраструктурата. По думите му решението за изграждане на газопреносен център на българска територия е съгласувано с ЕК.

"Нашето решение е ясно, съгласувано е с Европейската комисия. Ние го наричаме газов хъб, господин Алексей Милер го нарича газоразпределител, така че както "Северен поток 1" и "Северен поток 2" се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме в газовия хъб около 15-16 млрд. кубически метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство", заяви премиерът Борисов. "Южен поток", от който се загубиха пари, беше 60 млрд. кубически метра", добави той.

„Относно АЕЦ „Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години. Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости и сега България има два увити в найлон ядрени реактора българска собственост”, посочи още премиерът.

Руският му колега също даде да се разбере, че ситуацията позволява обсъждане на съвместните енергийни проекти, а в делегацията му са и шефовете на „Росатом” и на „Газпром”.

В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев са: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, Алексей Лихачов, генерален директор на държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“, Алексей Милер, председател на управителния съвет на ПАО „Газпром“ и др.

В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама