Знаете ли, че ''суши'' НЕ означава ''сурова риба''

17:00, 06 мар 19 / Любопитно 25 4589 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Толкова хора по света са лудо влюбени в сушито, че през последните години източният деликатес стана особено популярен и у нас. Съществуват обаче някои малко известни факти за него, които едва ли сте чували.

Сушито не е японско ястие. Изненада! Произходът му е от Китай, където се е появило преди 2000 години. Пренсено е в Страната на изгряващото слънце едва 5 века по-късно.

Противно на популярното схващане, суши не означава “сурова риба”. Значението на думата се отнася до ароматизирането (вкисването) на ориза с оцет, буквално преведено “кисел вкус”.

Днес не е трудно да се обясни специфичното консервиращо въздействие на ориза върху рибата. При неговата ферментация се отделя млечна киселина, която препятства гниенето на рибата. Някои изследователи са склонни да приемат, че в отделни райони на Югоизточна Азия в древността оризът е бил използван единствено като консервант за рибата и едва по-късно е бил оценен като храна. 

Много хора у нас използват клечки, за да ядат суши, но традиционно то се яде с ръце.

Преди само десетилетие било забранено на жените в Япония да приготвят суши. Смятало се, че гримовете им променят мириса на храната, а по-високата телесна температура на дамите "разваля" вкуса на рибата.

Докато всеки може да се научи лесно да завива суши, професионалните сушисти се посвещават в продължение на години в тяхното изкуство. Първите две години от обучението им е свързано с приготвянето на ориза, а останалите три в техниките за обработка на рибата. Суши майстори са обучени да разпознават потенциални проблеми като метили и паразити в рибата и винаги работят бързо, за да предоставят на клиентите си свежа и вкусна храна. Някои от тях дори правят масаж на октоподите, преди да ги сервират.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама