Всеки плод, както и зеленчук, е обагрен в някакъв цвят. Това се дължи на веществата, които се съдържат в него. Червените плодове и зеленчуци съдържат ликопен, който придава различен по наситеност цвят на продуктите.
Какви са полезните свойства на ликопена за организма ни?
Ликопенът е от семейството на каротеноидите и тъй като съставът му е от водород и кислород, можем да кажем, че той също е каротин.
Каротините имат силни антиоксидантни качества и предпазват организма от оксидантния стрес, който е причина за бързо стареене на кожата и поява на кафяви петна, известни като старчески. Предпазва също от рак, болести на сърцето, дегенерация на мускулите и други.
Ликопенът има много голямо значение за повишаване на издръжливостта на организма срещу всякакви болестни състояния.
Къде се съдържа най-много ликопен?
Ликопенът се съдържа в най-големи количества в доматите, когато става въпрос за широко използваните продукти за консумация. Има го и в други червени плодове и зеленчуци като диня, червен грейпфрут, гуава, годжи бери и шипка, но заедно с това ликопен има и в други плодове и зеленчуци, които не се отличават с червен цвят като маслините, аспержите и други.
Най-богат на ликопен обаче е плодът на Momordica cochinchinensis, който е познат и с наименованието гак.
Родината му е Югоизточна Азия. Той расте в топлите части на континента, за родното му място се счита Виетнам. Този екзотичен и почти напълно непознат за европейците плод е колкото малък по размер пъпеш, а узрелият плод е обагрен в тъмнооранжево. Кората е бодлива и се обелва преди консумация.
Вътрешната част представлява маслени торбички в тъмночервено, които имат леко сладък вкус.
Оприличават го на нещо средно между краставица и пъпеш с леко стипчивия привкус на моркова. Семената му могат да се оприличат на орехи по отношение на вкуса.
Плодът гак се бере само два месеца в годината в родината си Виетнам и е доста непознат извън пределите на страната заради ограниченията в износа. Той обаче съдържа почти 70 пъти повече ликопен, отколкото в доматите. Съдържа също бета каротин в големи количества, както и протеин, потискащ растежа на туморите.
Във Виетнам гак намира приложение в кулинарията за приготвяне на традиционно новогодишно ястие, както и в сватбени блюда.
Gac fruit soup with salmon noodle#gacfruit #soup #healthyfood #food #noodle #chillnoodlehouse #15bacninh #vietnamesefood #salmon #namdinhfood pic.twitter.com/uDP1TVYC7z
— Chill n’ Noodle House (@noodle_chill) 15 февруари 2019 г.
Добави коментар