Десертът - необходимост или само удоволствие

16:00, 03 мар 19 25 1679 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всеки е чувал като малък следните реплики на масата: „Ако не слушаш, няма да ядеш десерт!" и „Щом не си гладен за супата, няма да ти се яде и десерт!”

Както няма да лишите детето си от месо и хляб, така и не е редно да му спестите десерта. Независимо какъв е той -хубаво парче торта или плод, пише Здравница.

Обикновено лишаваме децата си от десерт по “педагогически" причини, а себе си в името на “фината” талия. Защото захарта е част от сладостите на живота.

И все пак и в двата случая това е погрешен инстинкт, ненужен рефлекс, който освен всичко и нарушава хранителния баланс. Защото неслучайно едно класическо хранене включва супа, второ и десерт.

И така, десертът е източник на калорично равновесие: един десерт носи на организма между 100 и 500 калории. Ето защо едно „постно" меню е комбинирано винаги с по-внушителен десерт. Обратно - обилното меню се компенсира с плод или кисело мляко.

Десертът представлява пълна гама от хранителни вещества.

Захарта е източник на енергия, млякото - на калций и белтъчини, яйцата - на белтъчини, плодовете - на витамини и минерални соли, маслото и маргаринът - на мазнини, шоколадът - на енергия и минерални соли, ядките - на мазнини и захари.

В общи линии нашето хранене страда от липса на млечни продукти Много често закуската не включва мляко, обядът също, особено ако не се храним у дома.

Десертът ви помага да си наваксате и доставите на организма калций и белтъчини в твърде вкусна форма.

Понякога десертът може напълно да замести основното ястие в случаите на злоядство при детето или липса на апетит у възрастен човек, който се възстановява след болест.

Такива пълноценни десерти са например сладкиш или крем с грис и ориз в добавка със захаросани плодове или лек крем (течен шоколад).

Десертът е и средство за „модулиране" на храненето съобразно индивидуалните функции на определена категория хора или диетично хранене.

Така например десертът на децата, възрастните хора и възстановяващите се след болест трябва да е богат, но не на мазнини.

Сервирайте крем карамел, мляко с ориз и канела, сладолед с шоколадова заливка...

Десертът на спортистите и подрастващите трябва да е по-богат на захар и в по-големи количества.

И накрая една класация на някои десерти, според калоричността им.

Десерт и Калории
Бисквита със сладко - 80
Бисквита с компот - 120
Кисело мляко със захар - 120
Плодово кисело мляко - 150
Портокалов мус - 155
Целувка - 170
Палачинки - 270
Крем - 285
Пай - 300
Мляко с ориз - 310
Сладолед - 335
Кейк - 470
Торта - 550

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама