И Swedbank влезе в скандала за пране на пари около Danske Bank

13:20, 20 фев 19 25 1200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Swedbank AB е имала парични трансфери през сметки на Danske Bank за най-малко 40 млрд. шведски крони (около 4,30 млрд. щатски долара) в балтийските държави между 2007 и 2015 година, съобщи в сряда шведска телевизия, цитирайки документи, показващи транзакции от над хиляда "подозрителни" клиенти.

В информацията се твърди, че участващите в тези трансфери компании са имали неизвестни бенефициерти без видими операции и са били базирани в същите страни, въвлечени в скандала с прането на пари на Danske Bank - предимно бивши съветски републики.

Говорителят на Swedbank Габриел Франке Родо заяви, че "компанията е спокойна относно системите и процесите, които трябва да предотвратят и да парират прането на пари", но той отказа да коментира подробности по въпроса, позовавайки се на правилата за вътрешна тайна.

Danske Bank е разследвана в Дания, Естония, Франция, Великобритания и Съединените щати относно мащабния скандал с пране на пари в размер на повече от 200 млрд. евро, който скандал доведе до разследване и на евентуалното участието на германската Deutsche Bank.

Новината за замесване и на Swedbank идва само ден, след като Естонският орган за финансов надзор нареди на Danske Bank да преустанови дейността си в страната в резултат на течащото мащабно разследване за финансови нарушения на банката.

В резултат на въвличането в скандала и на Swedbank, акциите на шведския кредитор се понижават по време на днешната търговия с над 7%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама