Златото поскъпва, а доларът пада надолу

13:30, 13 фев 19 / Икономика 25 591 Topnovini
1

Стойността на златото в сряда сутринта поскъпва поради спадът на курса на долара към повечето от основните световни валути, сочат данните от търговията.

Цената на априлския фючърс за златото на борсата Comex тази сутрин се повиши с 2,15 долара или 0,16 % до 1316,15 долара за тройунция. Цената на фючърса за среброто за месец март се увеличи с 0,17 % - до 15,72 долара за унция.

В подкрепа на стойността на златото се оказа курса на щатския долар, който втори пореден ден се понижава спрямо основните световни валути. Индексът на долара (курсът на долара към кошницата от валути на шестте страни основни търговски партньори на САЩ) в сряда се понижава с 0,06 % до 96,65 пункта. Ден по-рано спадна с 0,4 %.

Инвеститорите през тази седмица с в очакване на новите преговори между САЩ и Китай. Търговското министерство на Китай потвърди, че поредният етап от тези толкова очаквани и внимателно следени преговори от световния бизнес ще се проведат на 14 и 15 февруари в Пекин.

Влияние върху пазара оказва и съобщението на президента на САЩ Доналд Тръмп от вторник за това, че може да удължи крайният срок за сключване на търговско споразумение с Китай, който към настоящия момент все още е 1 март.

Пазарът изразява оптимизъм и очаква напредък, с който да се сложи край на проточилият се доста дълго време търговски конфликт между двете най-големи икономики в света, отбелязват наблюдателите. 

Все още се очаква обаче реакцията на пазара на новината, публикувана от Business Insider, че държавният дълг на САЩ е надхвърлил 22 трлн.долара и вече достига 22,012 трлн.долара, като за последните 11 месеца само увеличението е с 1 трлн. долара.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 33 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.