Тодор Чобанов: „Царските конюшни” да минат към Министерството на културата

11:25, 13 фев 19 25 1196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Като експерт съм доволен, че съдът обяви сделката за „Царските конюшни” за нищожна. Това е една много добра новина, защото земята под знаковия обект се връща на държавата. Там ѝ е мястото – това е добро решение, което ще има положителни последствия за цялостното решаване на проблема за съдбата на обекта. Това коментира зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред bTV.

Сред мотивите за решението на Софийския градски съд е, че цената от 658 000 лева, за която са продадени трите терена, е в пъти под пазарната.

„Логично е на следващите инстанции да се потвърди това решение, защото това си беше една скандална продажба, която е в разрез с обществения интерес”, добави Чобанов.

По думите му има идея теренът, заедно с прилежащите сгради, да мине към Министерството на културата, а след това да се пристъпи към ремонт и реставрация на обекта.

Това според Чобанов е важно да се случи в името на огромната историческа стойност на конюшните: „Малко хора знаят, че Националната служба за охрана е създадена именно от Батемберг, заедно със строежа на тези конюшни. Това е било едно от нейните седалища. Това е сграда с особена историчност и значение, така че тук въобще не става дума за нейните тухли, мазилки и за физическата ѝ тъкан. Става дума за нейната огромна историческа стойност”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама