Обявиха сделката за "Царските конюшни" за нищожна

12:45, 11 фев 19 / Общество 25 950 Шрифт:
Topnovini

Сделката, с която областната управа на София продаде терена под комплекса "Царските конюшни" на фирмата "Евротрансбилд" ООД, е обявена за нищожна от Софийския градски съд. Според мотивите на съда цената от 658 000 лева, за която са продадени трите терена, е в пъти под пазарната.

В началото на юни 2016 г. със своя заповед бившият областен управител Веселин Пенев прекрати съсобственост между държавата и частна фирма - "Евротрансбилд", върху земята, където са "Царските конюшни", като дружеството стана едноличен собственик.

В края на годината Софийската градска прокуратура внесе три протеста в съда по настояване на министерството на регионалното развитие. С тях се искаше обявяване на сделката за нищожна, а Пенев и оценителят на имотите - Юлия Димитрова-Цекова, получиха обвинения за ощетяване на държавата с 11 млн. лева. Делото срещу двамата продължа да не може да тръгне в съда.

Решението на СГС да обяви сделката за продажбата за нищожна е базирана на две независими оценка от вещи лица. Първият експерт оценява имотите по три метода, като дава обща цена от 23 989 171 лева. Вторият сравнява по цени, по които Столичната община е продавала терени, без да се отчита месположението им и посочва цена от 2.5 млн. лв. Той също използва други два метода, но в крайна сметка според него средната цена на терените е 889 810 лева, защото парцелите са застроени. Всяка от тези цени е по-ниска от тази, за която са продадени трите терена през 2016 г.

Решението на градския съд не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама