Затлъстяването в световен мащаб има тенденция да се превърне в пандемия. И точно в това време диетите, хапчетата за отслабване и фитнес заниманията са в своя разгар на популярност.
Една от топ модите в диетите е нисковъглехидратното хранене. В него хлябът е направо забранена дума. Същевременно обаче той е традиционна част от всяко хранене. Какво обаче ще се случи с тялото ви, ако спрете хляба?
1. Сваляте килограми. Но това са преди всичко задържани течности. За обработката на всеки грам въглехидрат, тялото задържа 3-4 грама вода.
2. Хващате "нисковъглехидратен" грип. Когато гликогенните депа се изчерпят, на тялото му трябва време, за да се препрограмира и да използва телесните мазнини за енергия вместо въглехидратите. Тогава се чувстваме отпаднали, имаме и проблеми със съня. Чувстваме се като при грип.
3. Ядат ви се въглехидрати. Бързите въглехидрати качват кръвната захар до небесата. Това действа пристрастяващо за мозъка и когато не му подадем нова доза, той започва да ни изпраща сигнали, че има нужда от бързи въглехидрати.
4. Намалявате риска от сърдечни заболявания и диабет. Тук разковничето е във вида зърнени продукти. Бялата захар и белият хляб значително увеличават риска от сърдечни заболявания и диабет от втори тип.
5. Имате проблеми в тоалетната. Фибрите действат благоприятно на перисталтиката. Без тях започват проблеми в тоалетната, като констипацията е най-често срещаният.
Не трябва да пренебрегваме, че хлябът е важен източник на ценни растителни белтъчини, който съдържа редица незаменими аминокиселини. Хлябът е източник на витамини от групата В. Той служи като всекидневен доставчик на растителни влакнини.
Той също така осигурява на организма необходимите минерални вещества и най-вече калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и желязо. В белия хляб няма да намерите всички тези витамини и минерали, но те се съдържат в пълнозърнестият хляб, както и в хляба от покълнали зърна. Пълният отказ от консумацията на хляб може да предизвика стрес на организма.
Добави коментар