15 нови детски градини ще има догодина в София, броят на децата в яслите скача

14:50, 17 яну 19 25 1449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В София през 2019 г. ще бъдат изградени 15 детски градини. Това съобщи заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов по време на днешното заседание на Столичния общински съвет. Той посочи, че има съществен недостиг на места в яслените групи, но уточни, че ще бъдат осигурени 700 допълнителни места. Седем от сградите са започнати да се сторят още през 2018 г. За последните десетина години 92 детски градини и ясли са пуснати в експлоатация, каза още заместник-кметът.

Общинският съвет увеличи и бройката на децата в яслените групи заради многото чакащи.

"В началото на 2018 г. имаше много съществена редукция с 20% на размера на групите, т.е. реално ние извадихме през 2018 година около 2000 деца от системата на яслите. Още тогава и ние, и други възразиха, защото смятаме, че при условие, че нормативите за РЗП и персонал са направени за много по-големи групи, няма как просто ей така да извадим хиляди деца от системата. И се радваме, че в резултат на хиляди писма на родители, имаше и в някои градове подписки, най-накрая се направи връщане към един по-различен размер на групите, но под условие, а именно, ако има ниска средномесечна посещаемост, която е факт в много яслени групи при нас, тогава да има възможност за приемане на до три деца допълнително, което най-вероятно в София ще означава около 700 деца допълнително приети", коментира зам.кметът.

Чобанов коментира и правилата за прием в детски градини и ясли. Има варианти с по-голяма тежест на постоянния в сравнение с настоящия адрес, има варианти с изискване, за да се счита въобще настоящият адрес като точка за предимство, да бъде възникнал най-малко две години преди кандидатстването, поясни той.

Заместник-кметът отбеляза, че ще разгледат всички варианти и ще изберат най-работещия за обществото, каза Чобанов. По думите му дискусионен въпрос е къде да попаднат точките, свързани с приема на братя и сестри - дали в социалната група критерии, или в т.нар. основен списък. "Ще се направят различни разигравания така, че да се постигне целта - да се приеме второто дете при първото", коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама