Повече точки по адрес и при работещи родители при прием в детските градини

17:42, 16 яну 19 25 1682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече точки за деца, чиито родители работят или учат, и по-малко места за деца с ТЕЛК. Това част от промените, залегнали в новата общинска наредба за прием в столичните детски градини. Наредбата предвижда още постоянният или настоящ адрес в района на детската градина да носи 2, а не както досега една точка при класирането. Друга новост е, че първоначално местата за деца със специални образователни потребности ще бъдат 2, а трето място ще се отпуска на следващ етап на класирането при необходимост.

Ако бъде приета, наредбата трябва да заработи на практика от следващия прием.

Досега дете, чийто родител работи или учи, получаваше за това една точка при кандидатстване в детска градина. Ако промените в общинската наредба влязат в сила, то вече ще получава две точка. Същата е ситуацията и с децата, които живеят в административния район на желаното детско заведение. Има новости и за братята и сестрите, обясни Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование" в Столичната община:

„Другата промяна е свързана с братчетата и сестричетата, които посещават една и съща детска градина, децата близнаци и породените деца с разлика до 24 месеца. До момента тези критерии бяха като социални. Предложението е те да преминат към общите, за да се даде по-голяма възможност и реално има по-големи шансове братчетата и сестричетата, породените и близнаците да посещават една и съща детска градина“, каза Минчева.

А шансовете се увеличават, тъй като по общи критерии се прави класиране на 60 процента от отпуснатите общо места. По критерий „специални образователни потребности“ има промени при отпусканите места:

„На първо класиране ще бъдат обявени две места, това е през месец май, а останалото трето място ще се използва в случай на необходимост, тъй като децата със СОП се диагностицират целогодишно и може да се появят по време на учебната година именно такива деца. Затова трябва да имаме един гъвкав механизъм. Децата с хронични заболявания ще бъдат приемани чрез информационната система. Предлаганият брой е редуциран. До момента бяха пет деца, в момента сме го редуцирали на три. Другото, което е разписано, като промяна, е, че ще се приемат деца с хронични заболявания само от 3-годишна възраст нагоре. А останалите деца, които са под 3-годишна възраст, могат да бъдат приемани само с решение на работната група, създадена към дирекция „Образование“, обясни още Минчева.

При децата с ТЕЛК вече ще се изисква само експертно решение на ТЕЛК. Новите правила са подложени на обществено обсъждане до 17 януари, след което трябва да бъдат утвърдени с решение на Столичния общински съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама