Бойко Борисов иска общините да кажат кои пътища да нямат винетка

11:45, 04 яну 19 / Политика 25 1434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички общини, които искат определен пътен участък да бъде освободен от пътна такса, трябва да изпратят писмено искане до регионалното министерство (МРРБ). Това предложение направи премиерът Бойко Борисов на среща със Сдружението на общините в Министерски съвет.

Борисов официално се извини на българските шофьори за неуредиците около въвеждането на електронната винетна система. Премиерът постави срок всички проблеми да се изчистят най-късно до 15 дни.

Регионалният министър Петя Аврамова заяви, че към момента Варна, Пловдив, София и Асеновград искат възлови пътища да бъдат освободени от винетка.

Решението кой път да отпадне от такса ще се взима след решение на Общинските съвети. От сдружението на общините обещаха до всички общини да изпратят решението.

До срещата и споровете се стигна, след като на последното заседания за миналата година кабинетът реши бъдещата магистрала "Европа" (София – Калотина) да стане част от автомагистрала „Струма” и да се плаща винетка. Ощетени се оказаха редица софийски села в северната част на София.

Премиерът реши да поеме инициативата в свои ръце и еднолично нареди на Пътната агенция да падне винетката. Това даде основание и на варненци да надигнат глас, тъй като от години плащат, за да отидат до градските гробища, околните вилни зони и Златни пясъци.

"Общините да направят така, че след като искат пътищата да са общински, да си ги поддържат“, смята Борисов, цитиран от БГНЕС.

Националното сдружение на общините обяви, че ще е нужно около седмица, за да уточни точно кои пътни участъци искат да се ползват безплатно.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама