Топим се с 50 000 души годишно

10:50, 03 яну 19 25 1308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Населението на България намалява с 50 000 души годишно, а 110 000 души умират годишно, посочи в доц. Елица Димитрова, демограф към Института за изследването към БАН, пред bTV.

„Трябва да измине годината, за да може да се добавят данните в НСИ и след това да се добавят и децата, родени в чужбина. Така че е въпрос на техническо време, което е необходимо, за да може да се обработят тези данни“, коментира доц. Елица Димитрова по повод това, че регистърът на ражданията не работи. Тя добави, че средно годишно с около 1 000 са по-малко са децата, които се раждат у нас.

Елица Димитрова отбеляза, че в България съжителстват различни модели на възпроизводство. Според нея България е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост. Тя добави, че през 2017 г. около 3 000 са децата, родени от майки под 18 г. Според нея се увеличава делът на майките над 40 г. Димитрова припомни, че от 90-те години в България има процес по отлагане на второто раждане.

„Големият въпрос е кога й се ражда на българката, при какви условия и къде. Много млади хора избират избират съвсем целенасочено да отидат да живеят в чужбина и да родят там, както и да отложат. Сред характеристиките общества, към които ние очевидно се числим според тези развития, са да родиш дете тогава, когато можеш да се грижиш за него, то да е материално осигурено и да си постигнал определен икономически и професионален статус“, каза социалният антрополог Харалан Александров.

Според него това е добра новина, но ако продължава със същия темп, това ще изкриви в дългосрочен план структурата на населението в България. Харалан Александров е на мнение, че в държавата трябва да има социални и икономически местни политики, с които да бъде стимулирано раждането.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама