Данните от Регистъра за ражданията се оказват неточни

14:45, 31 дек 18 25 1233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Данните от Информационната система за ражданията (Регистъра на ражданията в България) към настоящия момент са неточни. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Например, според Регистъра на ражданията, в Област Видин от началото на годината до настоящия момент са родени 75 деца. По официални данни от двете лечебни заведения на територията на областта общият брой на новородените към 31 декември е 330.

Причините са, че от една страна, през настоящата година бяха установени, а впоследствие и отстранени, няколко технически срива в системата.

От друга страна, с отмяната на Медицинския стандарт „Акушерство и гинекология" отпадна задължението на лечебните заведения в тридневен срок да подават централизирано информация за осъществените раждания и параметрите, свързани с тях.

Министерството на здравеопазването осъществява Проект „Доизграждане на Национална здравно-информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2", като част от която е предвидено разработването и внедряването/ надграждането и интеграцията с НЗИС на минимум 30 електронни регистъра от Сектор „Здравеопазване", като тук попада и изграждането на нов интегриран регистър на ражданията. В момента текат обществените поръчки за изграждането на НЗИС.

С изграждането на НЗИС ще се положи основата на електронното здравеопазване – ще бъде осъществена свързаност между множеството разработени и функциониращи в момента системи в областта на здравеопазването, между които тези на НЗОК, на Националните центрове и агенции, на лечебните заведения и т. н. Това ще позволи обмена и контрола на информацията в реално време. Единната система ще включи електронен запис, електронна рецепта, електронно направление, както и гореопоменатите регистри. Чрез интеграцията ще се постигне подобряване на организацията, контрола, планирането и прогнозирането на дейностите в системата на здравеопазването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама