8% срив на раждаемостта в България за една година

10:10, 03 яну 19 / Общество 25 1065 Topnovini

Заради неработещият регистър на ражданията никой в държавата, включително Министерството на здравеопазването, все още не знае колко деца са се родили у нас през изминалата година.

Проучване на bTV показва, че има спад в раждаемостта и в трите най-големи софийски АГ болници през 2018 г. в сравнение с 2017 г. С над 8% по-малко деца са се родили в най-голямата АГ болница в столицата „Майчин дом”.

В другите столични болници и в страната като цяло резултатите са приблизително същите.

„Възрастовата група над 35 години. Относителният дял на ражданията в тази възраст нараства. Раждания до 18-годишна възраст – втора група. Относителният дял на ражданията в тази група нараства. И трето относителния дял на ражданията между 18 и 35 годишна възраст намалява. А всъщност това е най-хубавата възраст за раждане”, обяснява д-р Анатолий Дуковски от АГ „Майчин дом”.

По думите му практически това структурно различие не е добро. Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пуберитетна възраст, деца на по 16 -17 години.

Заради неработещият регистър изискваме данни от здравната каса за броя на платените пътеки за раждане през 2018 г. От данните на касата става ясно, че за периода от януари до началото на декември в България са платени над 53 000 раждания, на фона на над 58 000 за предходната година. Или спад от почти 8% спрямо 2017 г. Ражданията извън платените от касата са по-скоро изключение.

Наличните вече данни подсказват, че 60 000 бебета ще е трудно достижима бройка за 2018 г. При около 110 000 починали.

На година в България се раждат толкова деца, колкото да напълнят 5 пъти капацитета на зала арена Армеец. За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на тази зала. Така всяка година населението намалява 4 пъти колкото капацитета на тази спортна зала.

Д-р Дуков от „Майчин дом” смята, че по-притеснително от спада на раждаемостта е увеличаващият се брой на деца, които раждат деца, дори в София.

Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!