ВАС затвори хотел "Маринела" за седмица

18:09, 30 ное 18 / Крими 25 991 Topnovini
1

Върховният административен съд (ВАС) разпореди затваряне на хотел "Маринела" в София. Достъпът до хотела ще бъде забранен в срок от 7 дни, става ясно от съобщение на страницата на Съда. Решението не подлежи на обжалване. Според съда мярката е необходима, за да се защити държавният бюджет. 

С решението съдът отмени определението на по-долна инстанция, с което се спираше изпълнението на решението на Националната агенция за приходите (НАП) за затваряне, става известно от съобщение на сайта на институцията. Решението не подлежи на обжалване.

По информация на "Капитал" през това време престоят на гостите, които вече са отседнали в "Маринела", няма да бъде нарушен, но хотелът няма да може да прави нови резервации за нощувки. По подобен начин при запечатването на хотела през октомври с лепенки на НАП бяха само рецепцията и лоби барът му. В момента голяма част от заведенията, спортният център и други търговски площи са отдадени под наем на външни компании и те ще продължат да работят, уточнява изданието.

Казусът стигна до ВАС, след като приходната администрация разпореди запечатване на хотела на Ветко и Маринела Арабаджиеви заради системно укриване на приходи. Софийският административен съд обаче спря изпълнението на това решение на НАП, тъй като било немотивирано.

Месец преди това - на 28 септември, данъчните запечатаха хотела за седмица заради данни, че част от фискалните апарати в хотела не са имали връзка с приходната агенция. От "Маринела" тогава съобщиха, че става въпрос за липсващо свидетелство за регистрация на Интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност.

На 3 октомври Административният съд в София отмени запора на част от обектите в хотела. Два дни по-късно, на 5 октомври, данъчните отново запечатаха хотела, този път заради липса на връзка между фискално устройство и системата на НАП.

Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела са обвинени в участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Двамата са извън страната и се издирват от Интерпол. Съдът е запорирал банкови сметки и търговски дялове на семейство Арабаджиеви, защото в официалните регистри Ветко Арабаджиев не фигурира като собственик на недвижими имоти и автомобили.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 226 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.