Вредни ли са ароматните свещи?

14:30, 01 дек 18 / Любопитно 25 555 Topnovini

Парафинът, от който ароматните свещи обикновено се прави, е един от последните отпадъчни продукти при преработката на петрол, който се вади от сместа, чак след като е усвоен асфалта.

При горене парафинът изпуска толуол и бензол, които са добре известни канцерогени.

Това са същите химикали, които се отделят при горенето на нафта и които увреждат мозъка, дробовете и централната ни нервна система.

Това автоматично означава, че трябва да изхвърлим всички парафинови свещи у дома, но ситуацията с ароматните е още по-сериозна.

Освен парафинът, ароматите у тях също са направени от до 90% петролни отпадъци. Ароматът на ванилия или джинджър се преобразува в бензил ацетат, толуол, ацетон, фенол и други опасни вещества.

Проучване на университета в Мериленд, САЩ, сочи, че подобни ароматни свещи могат да причинят астма, хормонални дизбаланси, хронични белодробни проблеми и алергични реакции.

Ако все пак държим Коледа да не минава без свещи, най-добре е да си купим восъчни или такива, които са направени от растителни материали. При тях няма вредни емисии, а соевите свещи горят до 50% по-дълго от парафиновите, пише lifestyle.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи