От сдружението на общините поискаха среща с президента за данъка върху старите коли

16:30, 13 ное 18 25 958 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) поискаха среща с президента Румен Радев, за да му обяснят защо се е стигнало до промените в данъка за автомобилите.

Това заяви по време на брифинг председателят на сдружението и кмет на Велико Търново – инж. Даниел Панов

„Това, което в последно време забелязваме, е, че действително се манипулира с данъка за автомобилите, като още през 2015 година общото събрание на НСОРБ гласува Закона за местни данъци и такси да бъде изцяло нов”, заяви Панов, цитиран от „Фокус”.

По думите му с промяната в закона данъкът върху автомобилите не се вдигал драстично – от 5 до 10 лв. на година, а резултатът за общините щял да бъде по-чист въздух.

Днес президентът Румен Радев обяви, че е наложил вето върху промените на Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се въвеждат по високи данъци за по-старите коли. В мотивите си държавният глава посочи, че подкрепя екологичния компонент при формирането на данъка върху превозните средства, но не смята, че приетата от депутатите цялостна уредба ще стимулира извеждането на по-стари автомобили от употреба.

Радев обяви също, че няма да се среща с ГЕРБ, за да обсъдят промените, както по-рано беше предложено от зам.-председателя на партията Цветан Цветанов и председателя на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Председателят на сдружението на общините Даниел Панов посочи, че законът, включващ данъците за по-старите автомобили, е бил качен в интернет и всеки от заинтересованите лица е могъл да възрази срещу предложенията.

По думите му общинските съвети трябва да определят данъка в диапазони, съгласно закона, като до 31 януари те трябва излязат с предложения и решения как да бъде променен този данък.

„Надяваме се президентът да определи дата за среща, за да му обясним в цифри промените”, заяви Панов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама