Македонският парламент с нов опит за гласуване на промените в Конституцията

08:30, 16 окт 18 / Свят 25 918 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Без гласуване на предлаганите от управляващите в Македония конституционни промени завърши вчерашното заседание на парламента в Скопие. Депутатите продължават работата си днес. Поправките са част от условията за промяна на името на страната и евроатлантическата й интеграция.

Премиерът Зоран Заев отправи призив за помирение между власт и опозиция и посочи, че това е единственият начин за мир, стабилност и икономически просперитет на страната. Той свърза призива си със събитията от 27 април миналата година. Тогава противници на Социалдемократическия съюз на Македония нахлуха в парламента и се стигна до сблъсъци, при които пострада и самият Заев, предаде БНР.

Преди Заев думата имаше опозицията. Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ поиска точката за промяна на конституцията да бъде свалена от дневния ред заради липса на легитимност, но предложението му бе отхвърлено от депутатите.

Междувременно пред парламента се събраха протестиращи против конституционните промени и блокираха за кратко движението в района.

Предложените от кабинета на Зоран Заев четири поправки са част от споразумението от Преспа с Гърция за бившата югорепублика. Договорът между Скопие и Атина предстои да мине и през гръцкия парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама