Бойкотът на референдума в Македония надделя, вотът е невалиден при 90% "За"

22:40, 30 сеп 18 / Свят 25 1295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приключи гласуването на референдума за новото име на Македония. При 50% обработени бюлетини над 90% от гласувалите са подкрепили Договора от Преспа. 90,81 са гласували „за“, докато само 6,18% са били „против“, съобщиха от Държавната избирателна комисия /ДИК/.

Към 18.30 часа избирателната активност е била 34,09%, добавиха от ДИК. Необходимият праг обаче е 50 на сто. Това прави вотът невалиден поради слаба избирателна активност.

Допитването има консултативен характер. Решението за конституционна промяна, с която да бъде сменено името на страната на Северна Македония ще бъде взето от парламента.

Гражданите на югозападната ни съседка гласуваха на референдум за промяна на името на страната на Република Северна Македония - компромисен вариант, който управляващите в Скопие и Атина постигнаха през месец юни като ключова стъпка за прекратяване на дългогодишния спор, възпрепятстващ евроатлантическата интеграция на страната.

Въпросът, на който отговаряха македонците на днешното гласуване, бе "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“.

Въпреки интензивната кампания "за" промяна на името, която управляващите в Скопие проведоха през последните седмици, очакванията им за категорична подкрепа на договора с Гърция от страна на македонците засега изглежда не се оправдаха.

Междувременно пред парламента в Скопие се провежда митинг „За прослава на Македония” от кампанията „Бойкотирам”.

"Успех за демокрацията" и "успех за европейска Македония" нарече гласуването македонският премиер Зоран Заев. Той очаква, че независимо от организирания бойкот от ВМРО- ДПМНЕ, повечето от гражданите са гласували със „за”, защото в противен случай е най-добре да се свикат предсрочни избори.

„Волята на онези, които гласуваха на този консултативен референдум, трябва да бъде претворена в политическа активност в законодателния орган. Ако наистина, както очакваме всички, имаме видимо голямо мнозинство „за" от тези, които са гласували, тогава бъдещето е ясно. Гласът на депутатите в парламента трябва да бъде решителен и отговорен, за да ускорим процесите за членство в НАТО и ЕС, и за по-добър живот на нашите деца и на всички граждани на Македония. Очакваме депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да уважават демократичното решение на мнозинството граждани, които са гласували, а в противен случай ще трябва да използваме друг инструмент, а това означава предсрочни парламентарни избори“, заяви Заев.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама