Македонският премиер няма да подава оставка след провала на референдума

07:40, 01 окт 18 / Свят 25 581 Topnovini
1

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че няма намерение да подава оставка след като на референдума за промяна на името не бяха надхвърлени необходимите 50% избирателна активност. В следващите дни управляващата партия в Македония ще проучи възможността за събиране на 2/3 мнозинство в парламента.

Заев каза, че ще продължи да работи за това страната да влезе в ЕС и НАТО. Той съобщи, че над 650 000 македонци са гласували в референдума, като над 90% подкрепят договора с Гърция за промяна на името. Това е повече, отколкото всяка една партия някога е печелила на парламентарни избори, изтъкна Заев.

При 91% обработени бюлетини активността на референдума в Македония е 36%. 91% от гласувалите са подкрепили членството на страната в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора за името с Гърция.

НАТО приветства резултата от референдума. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан също поздрави македонците.

Минути след края на изборния ден премиерът Зоран Заев обяви, че въпросът на референдума е събрал около 600 000 гласа - повече, отколкото всяка една партия някога е печелила на парламентарни избори.

Веднага след обявяване на край на изобрния ден лагерът на бойкотиращите излезе по улиците. Хиляди македонци, бойкотиращи референдума и доволни от резултата, се събраха в центъра на Скопие, за да отпразнуват провала на референдума.

Под звуците на македонския национален химн и народни песни, бойкотиращите референдума обявиха Договора от Преспа за името с Гърция за невалиден и поискаха оставката на правителството, предаде БНТ.

Гърция заяви, че продължава да подкрепя споразумението с Македония за смяна на името, въпреки че на референдума за договора нямаше достатъчна избирателна активност, предаде БТА.

Гръцкото външно министерство призна, че резултатът от референдума в Македония за това дали страната да смени името си е "противоречив". От една страна, огромното мнозинство от гласувалите подкрепиха споразумението за името; от друга, участието на хората в референдума не беше достатъчно, за да бъде той валиден.

Министерството съобщи, че Гърция уважава решението на македонското население и сега двете страни трябва да действат внимателно, за да запазят импулса за прилагане на споразумението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 203 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.