Мая Манолова отиде при протестиращите майки

10:45, 11 окт 18 / Общество 25 336 Topnovini
1

Омбудсманът Мая Манолова отиде при палатките на протестиращите майки на деца с увреждания пред Министерския съвет. След като останаха през цялата нощ там, майките решиха отново да върнат палатките си зад Народното събрание. 

Според Манолова подписът на финансовия министър под плана за действие за сроковете за приемане на законодателството за хора с увреждания е гаранция, че промените ще се случат.

Омбудсманът подкрепя исканията на протестиращите, които за пореден път определи като справедливи. По думите ѝ завоюваното от тях след шест месеца преговори е в полза на всички хора с увреждания. "В момента те изнасят битката на всички и с протеста показват, че ще настояват реформата да се случи до нейния край", коментира Манолова, цитирана от БНТ.

Омбудсманът припомни, че има определени стъпки, които трябва да бъдат изминати. Работна група ще гледа днес предложението за Закон за социалните услуги, а по-късно Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще обсъди последния вариант на Закон за хората с увреждания.

В отговор на въпрос дали очаква премиерът Бойко Борисов да се срещне с майките, Манолова каза, че премиерът вече се е срещал с тях, такива срещи вероятно също ще има и занапред.

Решението за връщане зад Народното събрание протестиращите обявиха след 12-часовата блокада на кръстовището пред Министерския съвет. Цяла нощ те останаха там с 28 палатки - символ на подкрепата към всяка една област в страната.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани