Майки на деца с увреждания нощуваха пред Министерски съвет

07:30, 11 окт 18 / Общество 25 749 Topnovini
1
2
3
4
5
6
7

Националния съвет за интеграция на хората с увреждания ще обсъди днес отново оспорвания проектозакон за хората с увреждания.

Въпреки набелязаните срокове за приемането на новите закони за личната помощ и за хората с увреждания, от движението "Системата ни убива" продължават с протестите до приемане на текстовете. Протестиращите останаха през нощта на площада пред Министерски съвет, облечени в черни тениски, с черни балони и знамена. Те блокираха столичния булевард „Дондуков", палатките са точно пред Министерския съвет. Полицията снощи написа предупредителни актове за нарушаване на обществения ред. 

Във Facebook страницата на протеста е отправен апел премиерът Бойко Борисов да излезе и да обясни защо законите все още не са приети. Призивът към него е да спре да противопоставя "граждани срещу граждани". Според майките премиерът отхвърля опитите за реформа през последните 10 години и предпочита да се справя с всеки системен проблем като "раздава пари на калпак".

Управляващите от ГЕРБ поеха политически ангажимент до средата на декември двата законопроекта - за личната помощ и за хората с увреждания, да бъдат приети в пакет от парламента. На 17 октомври се очаква правителството да одобри и внесе в парламента оспорвания до момента Закон за хората с увреждания.

От януари догодина хората с увреждания ще получават финансова помощ, обвързана с линията на бедност, вместо интеграционни добавки. От април ще започне изготвянето на комплексни индивидуални оценки на потребностите. От септември пък част от хората с увреждания ще имат право на лична помощ до 168 часа на месец.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 210 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.