Майки на деца с увреждания нощуваха пред Министерски съвет

07:30, 11 окт 18 25 1558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националния съвет за интеграция на хората с увреждания ще обсъди днес отново оспорвания проектозакон за хората с увреждания.

Въпреки набелязаните срокове за приемането на новите закони за личната помощ и за хората с увреждания, от движението "Системата ни убива" продължават с протестите до приемане на текстовете. Протестиращите останаха през нощта на площада пред Министерски съвет, облечени в черни тениски, с черни балони и знамена. Те блокираха столичния булевард „Дондуков", палатките са точно пред Министерския съвет. Полицията снощи написа предупредителни актове за нарушаване на обществения ред. 

Във Facebook страницата на протеста е отправен апел премиерът Бойко Борисов да излезе и да обясни защо законите все още не са приети. Призивът към него е да спре да противопоставя "граждани срещу граждани". Според майките премиерът отхвърля опитите за реформа през последните 10 години и предпочита да се справя с всеки системен проблем като "раздава пари на калпак".

Управляващите от ГЕРБ поеха политически ангажимент до средата на декември двата законопроекта - за личната помощ и за хората с увреждания, да бъдат приети в пакет от парламента. На 17 октомври се очаква правителството да одобри и внесе в парламента оспорвания до момента Закон за хората с увреждания.

От януари догодина хората с увреждания ще получават финансова помощ, обвързана с линията на бедност, вместо интеграционни добавки. От април ще започне изготвянето на комплексни индивидуални оценки на потребностите. От септември пък част от хората с увреждания ще имат право на лична помощ до 168 часа на месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама