Затвор за Жан-Клод Арно, сексскандалът около когото спря Нобеловата награда за литература

15:40, 01 окт 18 / Свят 25 584 Topnovini
1

Признаха за виновен мъжът, който е в центъра на скандала за сексуално насилие и финансови престъпления, който опетнява Шведската академия, която връчва Нобеловата награда за литература. Жан-Клод Арно получи две години затвор за изнасилване през 2011 г.

Окръжният съд в Стокхолм обяви, че решението за присъдата е било взето единодушно от съдебния състав. Прокурор Кристина Войт настоя за три години затвор за Арно, който е женен за члена на Шведската академия Катарина Фростенсон.

Жан-Клод Арно, който е основна фигура в културния живот в Швеция, беше директор на културния център "Форум", субсидиран от Шведската академия. Женен е за поетесата Катарина Фростенсон, бивш член на Шведската академия. През пролетта Арно беше обвинен в двукратно изнасилване на жена през 2011 г.

Миналата есен пък 18 жени го обвиниха в сексуални посегателства или тормоз. Арно беше заподозрян, че е издавал имената на Нобеловите лауреати, но за това не е правено разследване.

Заради скандала осем членове на Шведската академия подадоха оставки. Сред тях бяха съпругата му Катарина Фростенсон и Сара Даниус, първата жена в историята на организацията, заемала поста постоянен секретар.

Арно отрича всички обвинения. Шведската академия променя устава си и тази година няма да присъжда Нобелова награда за литература.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.