Оставка в Шведската академия за Нобелови награди

08:40, 13 апр 18 / Свят 25 745 Шрифт:
Topnovini

Пожизненият секретар Сара Даниус напуска своето кресло номер 7 в Академията, а решението влиза в сила незабавно. Причината - изгубено доверие. това стана след тричасово заседание на членовете на Шведската академията, която присъжда Нобеловите награди за литература и една оставка. 

През ноември в. "Дагенс Нюхетер" публикува свидетелства на 18 жени, които пострадали от сексуално насилие или тормоз от мъж с френски произход, женен за една от членовете на академията - поетесата и драматург Катарина Фростенсон.

Той получавал субсидии за управляван от него културен център за изложби и пърформанси в Стокхолм. Академията започнала вътрешно разследване, но заключенията й не са известни, тъй като академиците са длъжни да пазят пълна дискретност. Въпреки това академията, която е на пряко подчинения на краля, бе опетнена от скандала. 

"Надяваме се, че въпросът ще бъде разрешен по най-добрия възможен начин в името на бъдещото на Шведската академия, защото тя е изключително важна институция в Швеция", изтъкна Карл Густаф. 

56-годишната Сара Даниус е специалист по история на литературата и преподавател в Стокхолмския университет. През 2015 г. стана първата жена, заела поста пожизнен секретар на Шведската академия. 

"Моментът е много сериозен, защото никой не знае дали академията е способна да взима решения и дали има достатъчно членове за тази цел. Никога ситуацията не е билa толкова критична", коментира Мария Шотениус, журналист от в. "Дагенс Нюхетер".

Академиците са пожизнени и по правило не могат да подават оставка, но могат да овакантят креслата си. От 18-те членове на академията сега са активни 11. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама