Плодовете на сливата съдържат фитонутриенти като лутеин, криптоксантин, зеаксантин, неохлорогенна и хлорогенна киселина. Тези компоненти притежават силни антиоксидантни свойства, които помагат за предотвратяване на щетите, причинени от свободните радикали. Фенолите, присъстващи в сливите, също така осигуряват защитен ефект върху естествените мазнини в невроните и клетъчните мембрани, като ги предпазват от всякакви наранявания, причинени от оксидативния стрес.
Проучванията показват, че консумацията на сини сливи помага в борбата с метаболитния синдром поради наличието на биоактивните съединения в тях. Флавоноидите и фенолните компоненти, като антоциани, хлорогенни киселини, кверцетин и катехини, които има в плодовете, намаляват затлъстяването и имат противовъзпалителен ефект. Повишената консумация на сливи помага при хора с висок холестерол, диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Сливите имат антихипергликемичен ефект, затова са подходящи за диабетици. Изследванията показват, че консумацията на екстракти от сезонния плод помага за намаляване на глюкозата в кръвта и нивата на триглицеридите в организма. Флавоноидите в сливите регулират инсулина.
Приемът на сушени сливи спомага за поддържане здравето на костите. Те имат анаболни и антирезорбционни свойства. Флавоноидите, например, потискат влошаването на костните тъкани и предотвратяват заболявания като остеопороза при жени в менопауза. Полифенолите, заедно със съдържанието на калий в сухите сливи, поддържат костната плътност, предотвратяват костната загуба.
Флавоноидите също подобряват когнитивното здраве, което се влошава с възрастта. Фитонутриентите намаляват възпалението в неврологичните области, подпомагат паметта и концентрацията. Ето защо се препоръчва пресен сок от сини сливи на болни от Алцхаймер и Паркинсон.
Витамин B-6, който се съдържа в сините сливи, спомага за нормалното предаване на нервните сигнали и гладкото функциониране на нервната система. Също така стимулира производството нахормони, влияещи на настроението.
Поради високото съдържание на витамин С, сливите засилват устойчивостта на организма срещу различни инфекции и възпаления, пише puls.bg
Добави коментар