Искат постоянен арест за Миню Стайков

11:23, 07 сеп 18 25 1852 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На три лица е поискана мярка задържане под стража, сред тях е и Миню Стайков. Другите две лица се издирват. Това съобщиха от спецпрокуратурата по случая с акцията на „Винпром Карнобат“, „Сис индустрийс“ и „Топаз мел“.

„При проверката е установено, че става дума за верига от свързани фирми, ръководена от едно от задържаните лица. Стигнахме до данни, че се извършват и данъчни престъпления. Доказателствата сочат, че въпросното лице извършва дейност в нелегалната тютюневата фабрика и влага парите в легален бизнес“, съобщиха на спецпрокуратурата.

„В разкритата фабрика в промишлената зона на Карнобат са работили чуждестранни служители, които не са напускали фабриката. По време на акцията в помещението не са били открити хора, но машините са работили“, каза Ангел Кънев, който е наблюдаващ прокурор по делото, пише БГНЕС.

Той добави, че във фабриката е имало изградени помещения, в които работещите са живели. „Това е направено с цел да не се разбира, че там върви дейност. За да не се трупат сметки за ток, осветлението е подсигурявано с агрегати", добави Кънев.

Той подчерта, че оборудването във фабриката е професионално и е на стойност над 4 млн. лева.

„Произвеждали са се 2 000 цигари на минута, а на седмица - 10 000 мастербокса, които са се търгували на външни пазари. Произвежданите цигари са на чуждестранни марки и се смята, че те дори може да са били по-вредни от стандартните“, уточни той и подчерта, че фабриката работи повече от година, като в цялата схема са участвали 20 легално действащи фирми, през които са се препирали парите.

"Нашата цел е да разберем кой е финансирал дейността й. Към момента все още не знаем кой точно е ръководител на организираната престъпна група", каза Кънев и подчерта, че обвинението за данъчните измами не е за укриване, а за некоректно подавани данни, които е накарало да им се върнат данъци от бюджета.

„Разследваме данни и за друга фабрика за спиртни напитки, но чакаме да приключи проверката на отговорните институции“, заяви наблюдаващият прокурор.

Припомняме, че прокуратурата проведе акция в офиси на „Винпром Карнобат“, „Сис индустрийс“ и „Топаз мел“. При акцията бяха задържани 10 лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама