Оригинална телеграма, известяваща за Съединението, изложена в Кюстендил

11:20, 06 сеп 18 / Култура и наука 25 907 Topnovini

Оригинална телеграма, с която се известява извършването на Съединението, експонира Държавен архив в Кюстендил. Оригиналът е на специално табло на входа на архива, но е качен и във Facebook, като е направена транскрипция на текста, поясни директорът на звеното Петър Шейков, предаде БНР.

Следствие на телеграмата на 9 септември 1885 година в Кюстендил е организиран молебен, след който "биват събрани в правителствения дом множество видни граждани, за да разменят мисли по случая и да се образува в града един комитет, който да се грижи за събиране на доброволни пожертвувания от гражданите, а също и за записването на доброволци, които да се изпращат в Южна България, в подкрепа на светото дело на Съединението".

До текста на телеграмата е поместен и спомен на кюстендилския краевед и изследовател Владимир Караманов, който пише следното за събитията в Кюстендил на 8 и 9 септември 1885 година:

"На 8 септември от Централното бюро на властващата тогава либерална партия се получава до председателя на местната либерална партия в Кюстендил, Алексо Караманов, следната телеграма: "Княза стъпва в Румелия. Съединение практично извършено. Вред готови са пожертвувания и доброволци да спомогнат и подкрепят святото дело. Утре тука тържество молебен за благословение делото и стъпването на Негово Величество в братската нам страна бивша Румелия. Направете също непременно".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!