В нова еко детска градина бургаските деца ще учат повече навън, отколкото вътре (СНИМКИ)

16:30, 05 сеп 18 / Култура 25 2110 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички родители на приетите в новата еко детска градина в жилищен комплекс "Меден рудник" малчугани подписаха по своя воля декларация, с която дават съгласие за ежедневен престой на открито. Заедно с екипа педагози, те се обединиха около мнението, че максимално много часове навън ще са само от полза за физиката и здравето на децата. От влага ще ги пазят ботушки, непромокаеми якета и гащеризони, с каквито сезонно трябва да е екипирано всяко от тях. Извеждането навън ще става по преценка на учителите, съобразена с метеорологичната обстановка, като при лошо време, естествено, ще се остава във вътрешните помещения. Иначе детската градина е оборудвана с най-модерна газова отоплителна система, както и охлаждаща за лятото. 

Родителите поеха и друг ангажимент - един ден в месеца всеки от тях да прекарва в ДГ "Пинокио". Това не означава да отидеш на гости. Родителите знаят, че през този ден ще помагат на екипа в обгрижването не само на своето, а и на всички останали деца.

Тъй като малчуганите ще прекарват много време навън, просторният двор е проектиран и обзаведен като голяма класна стая на открито, но и като място за движение и спорт. Там има футболно игрище и комбинирани съоръжения за игра. Посадени са десетки млади дървета от най-различни видове, които не след дълго ще дадат хубава сянка. В двора има билкова градина. Засега в нея растат няколко стръка маточина, мента и джоджен. Очаква се занапред родители и деца заедно да я напълнят цялата с различни видове ароматни растения, от които в столовата да се вари "чай".

На двора има "музикални кутии", сглобени от метал, дърво, бамбук, с които децата могат да произвеждат звуци. Там са монтирани различни видове учебни дъски: черна, за писане с тебешир; бяла, за рисуване с боички; дъска, върху която се лепят магнити. На няколко места може да се играе морски шах. В двора има инсталация, в която може да се налива вода, за да се извършва наблюдение на нейното движение и други свойства, както и сензорна пътека с различни сектори, напълнени с речни камъни, пръст и есенни листа, върху които децата да стъпват боси.

Община Бургас създаде детско заведение, съвсем различно от всички други в страната. Тя благодари на родителите, на назначения ръководен и педагогически екип, които са готови с желание да участват в прилагането на една нова за нас, но доказана в много други държави политика за отглеждане и възпитание на най-малките.

Община Бургас изгради новата детска градина без употребата на никаква пластмаса. Използвани са само рециклируеми материали. Неслучайно тя носи името на любимото на малчуганите по цял свят дървено човече Пинокио. Дървото е най-използваният материал и в интериора. От него са направени столчетата, масичките, леглата, много от играчките. В дните до откриването на учебната година назначените учители сами изработват текстилни кукли, тъй като пластмасови няма да са на почит. Детската градина е с чудесен физкултурен салон, облицован в дърво, който си има и стени за катерене. Близо до него се намира библиотеката. С родителите е говорено дори шишетата и чашите на децата да са от материал, различен от пластмасата.

ДГ "Пинокио" е построена в така наречения Районен център на "Меден рудник", където е пълно с млади семейства с малки деца. След броени дни в нея ще се настанят две яслени и две градински групи. Това са около 100 деца, които да растат щастливи, с отключена креативност, с отношение към екологията и бъдещето на нашия свят. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама